Kuncze Gábor nyílt levele egyházi vezetőknek

Az SZDSZ egyház-finanszírozási javaslatával egy igazságosabb, és az egyházak számára is méltóbb támogatási rendszer kialakítását célozza, és nem szándéka a hívők megsértése valamint a provokáció - közölte a liberális párt elnöke 25 magyarországi egyház vezetőinek írt nyílt levelében, amelyet az MTI-hez is eljuttatott vasárnap.

"Úgy gondoljuk, a választók azt várják tőlünk, hogy fontos kérdésekben - az ő érdekeiket képviselve - olyan javaslatokat tegyünk, amelyek változtatnak a rossz gyakorlaton. Semmiképpen nem szeretnénk, ha rossz hangulatú, esetleg személyeskedő, nem a tényekről és nem a tárgyról szóló vita folyna ebben a kérdésben. A liberális párt ettől továbbra is tartózkodni fog" - hangsúlyozta Kuncze Gábor.

Mint írta, az elmúlt napokban számos félreértés, téves értelmezés látott napvilágot a javaslat kapcsán, így a válasznyilatkozatok egy része valószínűleg e félreértéseken alapult. Felvetette, hogy szívesen megvitatná a szabad demokraták elképzeléseit személyesen is, ha így közelebb kerülhetnének egymáshoz az álláspontok.

A pártelnök levelében ismertette a liberálisok egyház-finanszírozási javaslatát, amelynek lényege, hogy az egyházak hitéleti tevékenységét ne valamennyi adófizető, hanem a hívek erre a célra elkülönített adójából finanszírozzák.

Ez nem érinti az egyházak karitatív és közszolgálati tevékenységének állami támogatását, viszont segít az egyházak politikai kiszolgáltatottságának megszüntetésében - mutatott rá.

"A Magyar Köztársaság alkotmányos berendezkedésének egyik alapelve, hogy az állam és az egyház egymástól elválasztva működik. Ha be akarjuk tartani ezt az elvet, ki kell vonnunk az államot az egyházak hitéleti munkájának támogatásából - az állam nem finanszírozhat hitéleti tevékenységet" - áll a levélben.

Kuncze Gábor szerint a másik probléma, hogy ma nem a hívek, hanem a pártok döntenek az egyházak támogatásáról a költségvetési alkuban, ami azt is jelenti, hogy az egyházak ki vannak szolgáltatva a politikának. "Ezért azt szeretnénk, ha a politika kivonulna e területről" - hangoztatta.

Kifejtette, hogy ennek érdekében a liberális párt összevonná az szja egyházaknak és civil szervezeteknek adható egy-egy százalékát, ezzel lehetővé téve, hogy a hívek az eddiginek akár kétszeresét is adhassák támogatásként saját egyházuknak. Emellett továbbra is lehetőség lenne az összeg egyházak és civil szervezetek közötti megosztására is - fűzte hozzá.

Az SZDSZ elnöke levelében kitért arra is, hogy az egyházak közszolgálati és karitatív tevékenységét normatív alapon támogatnák.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.