A Nyilvánosság Klub bírálja az ÉS állásfoglalást

Az OIT és a MÚOSZ Etikai Bizottsága a sajtószabadság ellen címmel állásfoglalást adott ki a Nyilvánosság Klub.

"A Legfelsőbb Bíróság alkotmányos alapintézmény. A sajtó pedig az alkotmányban biztosított szólás- és véleményszabadság intézménye. A Legfelsőbb Bíróság ítéletei meg tudják rövidíteni a sajtó szabadságát, a sajtó kritikái azonban, ha akarnák se tudnák megingatni a Legfelsőbb Bíróság jogi státuszát. Sajnálatos, hogy erről a különbségről sem az OIT, sem a MÚOSZ Etikai Bizottsága még csak nem is hallott.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és az MTI kéréssel fordultak a MÚOSZ Etikai Bizottságához, mert szerintük az Élet és Irodalom főszerkesztője sajtónyilatkozatában megtámadta a Legfelsőbb Bíróságot, mint alkotmányos alapintézményt, amikor jogsértőnek találta, hogy az ügyükben született Legfelsőbb Bírósági döntésről a Magyar Nemzet előbb értesült, mint a peres felek. Ezt követően egy ügyvéd a Népszabadságban a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnökéhez címzett nyílt levelében kérte annak kivizsgálását, ki a felelős a bírósági végzés jogellenes kiszivárogtatásáért. A Legfelsőbb Bíróság és az OIT a mai napig nem válaszolt a sajtóban feltett kérdésekre. Azt viszont sérelmezték, hogy az üggyel kapcsolatos, a választ nem tartalmazó közleményüket a sajtó késve közölte. Lomnici Zoltánnak, az OIT és a Legfelsőbb Bíróság közös elnökének vitatható szerepfelfogásról árulkodik, hogy a nyilvánosan hozzá intézett kérdésfeltevést önmagában támadásnak minősíti és mozgásba hozza a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Etikai Bizottságát, azonnali elégtételt követelve magának és az általa vezetett intézményeknek. A demokrácia és a szólásszabadság nagyobb dicsőségére a MÚOSZ Etikai Bizottsága eleget tett a kérésnek.

Az Etikai Bizottságnak vissza kellett volna utasítania az OIT-nek a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságát megkérdőjelező kérését. Ehelyett, a november 8-án elfogadott határozatában megengedhetetlen módon állást foglalt a bíróság által eldöntött jogvitában és az ÉS főszerkesztőjét és az ügyvédet marasztalta el az informátor kiszolgáltatásának követelése miatt, jóllehet senki sem kérte a Magyar Nemzettől forrása megnevezését.

A Nyilvánosság Klub szerint az OIT és a MÚOSZ Etikai Bizottsága támadást intézett a vélemény- és sajtószabadság alkotmányos intézménye ellen. És miközben hetek óta folyik egy értelmetlen és felesleges polémia a bírósági mundér becsületének és sérthetetlenségének védelme érdekében, a lényeg lassan teljesen elsikkad: a közvélemény mindmáig nem tudja, hogyan eshetett meg, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntéséről előbb értesült a jobboldali politikai napilap, mint maguk a peres felek."

A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete

(OS)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.