Emberi embrióklón Amerikában

Nyolc sejtből álló emberi blasztocitát alkottak meg humán klónozással egy Massachusetts állambeli laboratóriumban. A most nyilvánosságra hozott publikáció szerint az első emberklónozás október 13-án történt meg. A kísérlet deklarált célja, hogy gyógyításra alkalmas szöveteket, őssejteket alkossanak meg. Amerikában korlátozzák az efféle emberkísérleteket.

Nyolc emberi petesejtet klónoztak a massachusettsi Worcesterben az elmúlt hónapban. A kísérleti eredményeket a Journal of Regenerative Medicine közölte. Az eljárást ugyanazzal a "klasszikus" módszerrel hajtották végre, amelyikkel korábban emlősállatokat klónoztak - elsőként a híres Dolly bárányt. A női petesejt magját eltávolították, és egy emberi hámsejt magjával helyettesítették. A nyolc sejtből kettő indult fejlődésnek: az egyik négy, a másik hat sejtté osztódott, mielőtt abbahagyta volna a növekedést. Az áttörés október 13-án történt.

A kísérletet az Advenced Cell Technologies nevű biotechnológiai vállalat laboratóriumában végezték el. A kutatók már hosszabb ideje jelezték, hogy "terápiás" célokra kívánnak klónozással emberi őssejteket alkotni. Ezek az őssejtek feltételezéseik szerint alkalmasak lehetnek arra, hogy velük jelenleg gyógyíthatatlan betegségeket "személyre szólóan" gyógyítsanak. Ilyen a Parkinson-kór, az Alzheimer-betegség vagy a fiatalkori cukorbaj.

Az ACT vezetői vasárnap azt hangsúlyozták, hogy nem lépték át a tudomány etikai határait, nem is törekedtek arra, hogy új mesterséges emberi életet alkossanak. "Biológiai, tudományos szempontból azon egységek, amelyeket megalkotunk, nem személyiségek. Csak sejtélet ez, nem emberi élet." - mondta az NBC-nek nyilatkozva Michael West, a cég elnök-vezérigazgatója. A kutatás irányítója, Joe Cibelli ismertette a követett módszereket. Azt azonban nem mondta el, hogy a létrehozott blasztocitából nyertek-e már gyógyításra alkalmas őssejtet.

A vasárnapi közlés szenzációt keltett az Egyesült Államokban. Az ACT magáncég, amely tevékenységéhez nem vesz igénybe központi támogatást. Kutatásainak folytatását azonban megakadályozhatja egy készülő törvény. A képviselőház az idén már törvényben tiltotta meg a humán klónozást, s most ez a javaslat szenátusi jóváhagyásra vár. Amennyiben a felsőház is így döntene, akkor a terápiás humán manipuláció is tilos eljárás lesz az Egyesült Államokban. Richard Shelby republikánus szenátor az NBC-nek azt mondta, hogy a szenátusban nagy vitára számít, de nem gondolja, hogy engedélyeznék az emberi embriókkal való kísérleteket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.