Belváros: jobboldali médiahatalom

Ma jelenik meg utoljára a Belvárosban a kerületi önkormányzat lapja.

A többségben lévő jobboldali politikusok szavazatával - 13 igen 12 nem ellenében - és kezdeményezésére ugyanis a testület tegnap rendkívüli ülésen úgy döntött, felbontja a Sprint Kiadó Kft.-vel a szerződést. Erről már két héttel ezelőtt is határoztak, ám a polgármester, Steiner Pál felfüggesztette a szerinte törvénytelen döntést. A javaslat a fideszes politikusok kezdeményezésére került napirendre, mert úgy vélik, az önkormányzati lap és a kerületi fenntartású City TV túlságosan egyoldalúan, döntő többségében a szocialista polgármesterről és pártja ügyeiről tudósít. Éppen ezért a tévé ügyvezető igazgatóját is menesztenék, erről azonban tegnap lapzártakor még zárt ülésen tárgyaltak. Ha ezt is megszavazzák, akkor a jobboldal gyakorlatilag átveszi a médiahatalmat a kerületben. A kerületi lap megszüntetése azt jelenti, hogy a belvárosiak ezentúl csak egyetlen, a Fideszhez köthető, bár magát függetlennek tartó magánkiadványból - Mai Belváros - értesülhetnek az önkormányzat munkájáról, s ez a szervezeti és működési szabályzat szerint jogszerűtlen - jelentette ki Steiner Pál polgármester. A kerületi döntésekről ugyanis nem lehet a lakosokat szórólapon vagy eseti kiadványokban értesíteni - hangsúlyozta.

Az ellenzék a tévé élére, a jelenlegi ügyvezető azonnali menesztése után, ideiglenesen a megmaradt - fideszhez közelinek tartott - lap egyik fiatal munkatársnőjét javasolja. A végleges vezetőt azonban pályázat útján választják majd ki. Az ideiglenes tévévezérrel ennek ellenére 2006 decemberéig szóló szerződést írnának alá.

A médiával kapcsolatos döntésnek súlyos anyagi következményei lesznek, a kerületnek több tízmillió forintot kell kifizetnie a lap kiadójának. A City tévé - volt - vezetőjét pedig a 2006-ig szóló szerződése értelmében minden hónap munkabére megilleti. Rogán Antal, fideszes képviselő - volt kerületi frakcióvezető - azonban úgy véli, ez Steinerék hibája, ők kötötték 2004-ben ezt az előnytelen szerződést.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.