Orbán-bizottság: csak relativitáselmélet

Az Orbán-bizottság is befejezte a munkáját. Az eredmény: két alternatív jelentés - mindkettő leszavazva.

Ellenzéki képviselők részvételével, jelentés elfogadása nélkül fejezte be fél éves munkáját az Orbán család állami forrásból történt meggazdagodását vizsgáló bizottság. A testületet az első ülés óta bojkottáló fideszesek az utolsó tanácskozásra saját jelentéstervezettel érkeztek, amely leszögezi: a család nem gazdagodott állami forrásból. Szavazategyenlőség miatt ezt elvetették, miként az MSZP-s tagokét is (öt igen, négy nem, és az MDF-es Herényi Károly tartózkodott). A kormányoldal jelentéstervezetében az állt: Orbán közvetlenül befolyásolt üzleti, állami döntéseket, a Tokaj Kereskedőház Rt.-nek juttatott, többmilliárdos tőkejuttatás odaítélésében pedig "tevőleges szerepet játszott". Az MSZP-sek tervezete a beérkezett, de soha nem bizonyított pletykákat is tartalmazza: szól egy békési mintatehenészetről, Loire-völgyi kastélyról, szállodáról a horvát tengerparton...

Szabó Zoltán (MSZP) szerint az Orbán család kirívóan alacsony áron vett ingatlanokat, amelyek az állami támogatások miatt erősen felértékelődtek. Az ebben közreműködők (üzletfelek, önkormányzatok) "sem jártak roszszul": megrendelések, kinevezések kedvezményezettjeivé váltak.

Répássy Róbert (Fidesz) alelnök - aki eddig bojkottálta a testület munkáját - tiltakozott: szerinte a bizottság semmit nem tud felmutatni az Orbán család ellen. Állította továbbá: bíróság állapította meg, hogy az Élet és Irodalom által közölt dokumentum nem volt hiteles taggyűlési jegyzőkönyv, következésképp annak tartalma sem lehet hiteles (vagyis az, hogy Orbán Viktor belefolyt volna felesége cégének üzleti ügyeibe). - Ilyen alapon Einstein speciális relativitáselmélete sem hiteles, ha kézzel lemásolják? - így reagált erre Szabó.

A vita egy idő után eldurvult: a szocialisták a menet közben megszavazott négy részjelentést kívánták a bizottság nevében benyújtani a parlamentnek. "Ezzel az erővel kitűzhetik a párthatározatot a Köztársaság téren" - érvelt Répássy, akinek ezek után sikerült összevesznie Vadai Ágnessel, akinek többször odaszólt: "A házszabály én vagyok", mondta az elnök ülésvezetési gyakorlatára utalva.

A párbaj ezzel nem ért véget, miként a Gyurcsány-bizottságban zajló sem: az Országgyűlésnek várhatóan mindkét fél benyújtja majd a saját verzióját arról: hogyan takarított meg tizenkilenc év alatt átlag havi 850 ezer forintot az Orbán család.

| Orbán Viktor Fidesz elnök honlapján olvashatóak XII. kerületi lakásának építési engedélyei, amelynek bemutatására szerdai ülésén kötelezte őt a családja gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság. "A bizottság tegnapi döntésének megfelelően a lakásom építési és módosított építési engedélyét az internetre, a www.orbanviktor.hu honlapra feltettem" - tájékoztatta erről Orbán Viktor a honlap tanúsága szerint levélben is Vadai Ágnest, a bizottság elnökét. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.