Ketten az úttesten

Késő este a Szentendrei úton, sőt, az úttesten két egymásba görcsölt ember szorította a másikat a földre, életre-halálra. Sikerült megállnom. Duda, reflektorozás - így is eltelt egy perc, mire felálltak. Jöttek felém, magyarázták, hogy a másik kezdte. Ijedtebb voltam, mint ők.

Azóta a parlamenti vizsgálóbizottságok is felálltak, befejezték "munkájukat". Az egyiket a szocialisták kezdték az ÉS tokaji cikkei alapján, a másikat, hogy emezt elfedje, a Fidesz. Politikai szempontból korrekt eredményt hoztak a tagok: éppen úgy ráncolhat az ember, ha meg akarja érteni, hogy lett szinte a semmiből az orbáni 200 millióra taksált vagyon, amely körül folyvást téblábol a jó sors, ahogyan az az előfeltételezés sem rendült meg, hogy három-négymilliárd forint a legritkábban jön elő szintén nulláról - steril körülmények között. (Ez a tétel, félek, szinte valamennyi hazai tőkés esetében igaz.) Ezen belül is különösen nagyokat lehet nézni a kormányfőék villájában létesített uszodára, amelyről még mindig nem tudni egészen pontosan, hogy vállalkozásként lett-e elszámolva, vagy sem. Orbán sem csak az apai örökségre hagyatkozhat, tudtuk meg a lendületes bizottsági munka nyomán, és Gyurcsányéknál is bejött valamiképp az állami kapcsolat.

Hát akkor föl lehet kelni a földről, és menni tovább. Addig is rögzítsük: a történtekből csak látszólag következik, hogy a Fidesznek igaza volt az előző ciklusban, és íme bebizonyosodott, hogy a nyilvánosság kímélése miatt, illetve mentálhigiéniai okokból nem járultak hozzá a vizsgálóbizottságok felállításához. Vannak ugyanis más módszerek is a közvélemény gyógypedagógiai foglalkoztatására. A "ki kezdte" kérdésre például a garanciatörvénynél tiszta a válasz. A Fidesz gondolta úgy, hogy kétharmados törvényben a szocialistákkal is jóvá kell hagyatnia a saját programjának legérzelmesebb elemeit - család és energiaárak -, és akkor erről jól lehet majd beszélni. Erre méltó válasz volt a hét MSZP-pont, amit valószínűleg a világ bármely országában bárki elfogadhatna, olyan végtelenül konkrét.

Így aztán megint lehet felállni. Annál is inkább, mert jön a Szentendrei úton befelé EU rendszámú autójával Almunia biztos, és fékevesztetten (jó, féke van) dudál, meg arcokat vág. Hogy neki ne mondják, ki kezdte, mert tudja, hogy a költekezésben egyek, s hogy az ikerdeficit ez esetben nemcsak költségvetési értelemben, hanem személyekre is értendő.

Eközben a nagy köd miatt sem ő, sem a hazai nyilvánosság nem érzékelhette, ami szerdán történt: kivételesen anélkül, hogy előtte a polgárokkal megbeszélték és pontokba foglalták volna, a Fidesz támogatásáról biztosította a kormány szociális törvényt módosító javaslatait. Mert azok szegénypártiak. Pillanatnyi zavart csend. Ám Harrach Péter a Fidesz részéről - a támogatás hírhozója - lazán kezelve a tematikát, közölte, hogy a mindenkori miniszterelnököt tiszteli, de amiatt szégyelli magát, amiért most egy komédiás ül a kormányfői székben.

Megint megállnak az autók a Szentendrei úton. És nincs, aki megijedjen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.