Mérgezett alma az Európai Parlamentben

Érvek százait vonultatták fel a környezetvédők, miért van Európának szüksége egy erős vegyipari szabályozásra. Az ezerkétszáz oldalas, REACH néven ismert törvénytervezetet azonban utolsó pillanatban kilúgozta az ipari lobbi - az új német kormány hathatós együttműködésével.

Egy zöld almát mutatott fel Guido Sacconi, a REACH szabályozást a szocialista frakció oldaláról előkészítő olasz képviselő az Európai Parlament ülésén. "A törvény ugyanolyan, mint az alma. Ha nem szüreteljük le idejében, megrohad" - mondta, hogy ezzel a hasonlattal nyerje el kollégái szavazatát a vegyipart eredetileg megtisztítani akaró törvény mellett.

Sacconi asztalára erre egy gyönyörű piros almát rakott le Herczog Edit, a törvény előkészítésében szintén a szocialista frakció részéről fontos szerepet játszott magyar képviselőnő. Egy német újságíróból azonban nem várt asszociációt váltott ki a második alma: a gonosz boszorkány mérgezett gyümölcsét látta benne, mely végzett Hófehérkével.

A környezetvédők csalódottan figyelik, ami Strasbourgban történt a héten. Volt egyszer egy álmuk, megtisztítani a vegyipart az erősen mérgező anyagoktól. Felhoztak számtalan érvet. Hat különböző gyártmányú új kocsit három órára kiraktak a tűző napra, és utána kiszűrték és elemezték a több tucat veszélyes gázt, ami a tömítésekből, festékekből, kárpitokból kipárolgott. Életidegen kísérlet - válaszolnak a gyártók.

Számtalan szintetikus anyag a képviselők vérében

Negyven parlamenti képviselő vérét adta a zöldekért: a mintákban 76 különböző szintetikus anyagot mutatott ki a World Wide Fund, az erős szabályozás egyik legfőbb lobbistája. A környezetvédők mellett az orvosok is felszólaltak, kétmillióan követeltek szigort, mert bizonyítottnak tartják, hogy a kemikáliák jelentős szerepet játszanak az Európában egyre terjedő nemzőképtelenségért, rákos, allergiás megbetegedésekért és hormonzavarokért.

Ötvenmilliárd eurót spórolhatna a következő években összesen a huszonöt tagállam az egészségügyi kiadásain, ha visszaszorítják a veszélyes vegyi anyagokat - így kalkulált a parlament környezetvédelmi bizottsága. Az érvek azonban semmit sem segítettek. Az új német nagykoalíció tárgyalásain a következő elvet rögzítették a szerződésbe: támogatható a REACH célja, a vegyipar megtisztítása, de annak összhangban kell lennie az ipar érdekeivel is.

A célegyenesben tehát a szocialista frakciót döntően befolyásoló német képviselők oldalt váltottak, és az új berlini követelményeknek megfelelően ledugták Sacconi torkán a változtatásokat. Az olasz képviselő néppárti kollégájával, Hartmut Nassauer német kereszténydemokratával végül egy kompromisszummal állt elő, melyet maga a BASF gyár is diktálhatott volna.

Tisztaság helyett még több bürokráciával fenyeget a REACH

Az eredeti tervekkel ellentétben az anyagok kilencven százalékát nem kell megvizsgálni, a cégeknek mindössze be kell nyújtaniuk azokat az információkat a kemikáliákról, amelyek már most a rendelkezésükre állnak. Ráadásul tizenegy évük lesz rá. A REACH szellemével ellentétben nem a cégek felelőssége lesz, hogy termékeik kockázatmenetességét bizonyítsák, hanem bonyolult körökön keresztül a feladat visszaszáll Brüsszelre és az új Vegyipari Ügynökségre, melynek a finn főváros ad majd helyet.

A nagyvállalatok azzal fenyegettek, hogy embereket kell elbocsátaniuk, mert a REACH ötmilliárd eurós kiadásra kényszeríti őket, amivel elvesztik globális versenyképességüket. A másfélmillió európai polgárnak munkát adó vegyipar ezzel komolyan ráijesztett a munkanélküliségtől sújtott országokra. Elsősorban Németország új kancellárja ijedt meg: a 440 milliárd eurós évi forgalommal rendelkező európai vegyipar negyede ebben az országban honos.

Az Európai Parlament elé került kompromisszum valószínűleg hamarosan hatályba léphet. A labda most az Európa Tanácsnál van, melynek soros elnökségét Nagy-Britannia adja. Állítólag London szeretne egy zöldnek nevezhető, hét éve előkészített nagy projektet tető alá hozni, mert eddig sok sikerélményük nem volt a félévben. A REACH, ami forradalminak indult, megrekedt félúton. Jól hangzik, de valós megoldások helyett csak a brüsszeli bürokráciát bonyolítja tovább.

De Amerika miért ellenezte oly nagyon?

Ha annyira hátrányos az európai cégeknek a REACH, akkor miért ellenzik a szabályozást az amerikaiak is - kérdezik a Zöldek frakciójának kiábrándult képviselői. A környezetvédők állítják, egy erős REACH nem pusztán az egészségügynek lett volna előnyös. A fogyasztói bizalom nőtt volna a vegyipar termékeivel szemben, és ezzel éppen az öntudatos amerikai vásárlóknál nőhetett volna meg az európai termékek kereslete.

Nemhogy többletkiadása nincs a vegyiparnak, kétszer keres az új REACH-en: megspórolja a tesztek árát, és tovább nő a kereslet a hormonkészítményeiért, amivel az éppen általa okozott nemzőképtelenséget kezelik - írja keserű vezércikkében a német die Tageszeitung.

REACH-párti demonstráció az Európai Parlament elõtt
REACH-párti demonstráció az Európai Parlament elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.