Dermedt uruk, vidám "kenguruk"

"Ausztrália erről álmodott harmincegy éve. Szebb finisre nem is számíthattunk, hiszen itt volt 83 ezer ember, és további húszmillió honfitársunk nézte televízión a meccset" - mondta John Aloisi az után, hogy Sydneyben a házigazdák az 1-0-t követő tizenegyespárbajban is legyőzték Uruguay csapatát, és kijutottak a jövő évi labdarúgó-világbajnokságra.

A mámor érthető: amint arra a csatár utalt, Ausztrália - eddig először és utoljára - 1974-ben szerepelt a vb-n; akkor, amikor a nagy találkozót szintén Németországban tartották.

A pótselejtező visszavágóján Bresciano a 34. percben érte el az egyetlen gólt, amellyel kiegyenlítette az "uruk" Montevideóban szerzett előnyét. Mivel az állás 120 perc elteltével sem változott, következett a sorsjátékos befejezés. Ebben az ausztrálok közül Kewell, Neill, Vidmar és Aloisi "talált", és csak a csapatkapitány Viduka hibázott, míg az uruguayiaktól csupán Varela és Estoyanoff volt eredményes; Dario Rodriguez és Zalayeta lövését Schwarzer kapus kivédte.

Ez volt az első alkalom a labdarúgás históriájában, hogy tizenegyesrúgások határoztak a vb-szereplésről. S az ausztrál siker értékét emeli - bár nyilvánvalóan szerencse is kellett hozzá -, hogy az ellenfél (a nevek alapján legalábbis) igen erős társaságot vonultatott fel.

Bejutott a világbajnokság mezőnyébe - a futball történetében először - Trinidad és Tobago válogatottja is, miután vendégként 1-0-ra legyőzte Bahrein együttesét. (Az első mérkőzés 1-1-gyel zárult.) A gólt az 50. percben Lawrence szerezte.

Barátságos mérkőzéseken: Japán-Angola 1-0 (gól: Matsui); Dél-Korea- Szerbia és Montenegró 2-0 (gól: Choi Jin Cheul, Lee Dong Gook); Észak-Írország-Portugália 1-1 (gól: Feeney, illetve Craigan - öngól).

A 2006-os világbajnokság részvevői Európából: Németország (a rendező), Anglia, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Olaszország, Portugália, Svédország, Szerbia és Montenegró, Ukrajna, Svájc, Csehország, Spanyolország; Dél-Amerikából: Argentína, Brazília, Ecuador, Paraguay; Afrikából: Angola, Elefántcsontpart, Ghána, Togó, Tunézia; a CONCACAF-zónából: Costa Rica, Egyesült Államok, Mexikó, Trinidad és Tobago; Ázsiából: Dél-Korea, Irán, Japán, Szaúd-Arábia; Óceániából: Ausztrália.

Törökország-Svájc 4-2 (az első mérkőzésen: 0-2), továbbjutott Svájc idegenben szerzett több góllal.

Csehország-Norvégia 1-0 (em: 1-0), továbbjuott Csehország kettős győzelemmel

Szlovákia-Spanyolország 1-1 (em: 1-5), továbbjutott Spanyolország.

A gól az uruguayi kapuban, a dél-amerikaiak az ausztrálok hálójában
A gól az uruguayi kapuban, a dél-amerikaiak az ausztrálok hálójában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.