Nyomozás indult a ferihegyi telekügyben

Hűtlen kezelés kísérlete miatt nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség a Budapest Airport telekvásárlási ügyében - értesült lapunk.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség az úgynevezett ferihegyi telekügy miatt - értesült a Népszabadság. Varga Jenő ügyészségi szóvivő az ügyről nem kívánt nyilatkozni - így arról sem beszélt, valóban a telekügy áll-e a háttérben -, mindössze annyit közölt: a főügyészség a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztályát bízta meg a nyomozással, melynek határideje 2006. január 15-e.

Bár a Magyar Nemzet korábbi értesülése szerint az ügyészségi vizsgálat alapjául szolgáló beadvány a menedzsment több tagjára, köztük Hárskuti Jánosra, a Budapest Airport vezérigazgatójára nézve tartalmaz terhelő adatokat, az ügyészségi szóvivő hangsúlyozta: egyelőre nincs gyanúsított, hűtlen kezelés kísérlete miatt rendeltek el nyomozást, a felelősök személyére ezt követően derül majd fény. (A gyanúsítás már csak azért is kínos lehet majd, mert a légi közlekedésről szóló törvény értelmében nem léphet be a repülőtér területére az, aki bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás alatt áll.)

Lapunknak más, meg nem erősített forrás azt állította, hogy az ügyészségi beadványt az úgynevezett ferihegyi telekügy miatt nyújtotta be egy, a nyilvánosságot kerülni kívánó magánszemély. A történtek miatt először Draskovics Tibor akkori pénzügyminiszter rendelt el vizsgálatot még március elején, miután nyilvánosságra került, hogy az Airport Cargo Development Kft. (ACD) tulajdonosai 2500 és 5000 forint közötti négyzetméterenkénti áron vásárolták fel azokat az ecseri mezőgazdasági területeket, melyek belterületbe vonva, közművesítve, építési engedéllyel már 24 ezer forintot értek a Ferihegyei repülőteret üzemeltető Budapest Airport Rt.-nek. Az állami tulajdonú BA Rt. kétévi tárgyalás, államigazgatási egyeztetés után február elején vette meg bruttó 4,7 milliárd forintért a területet birtokló ACD Kft.-t Hegyi Gábortól, Ötvös Gézától és Szani Jánostól. A pénzügyminiszteri vétó miatt a pénz végül soha nem jutott el a három magánszemélyhez, a már aláírt szerződést felbontották, azonban hírek szerint az összeg körülbelül harmada máig ügyvédi letétben pihen. Lapunk informátora szerint nem kizárt, hogy a hűtlen kezelés gyanúját erre alapozták, mivel az adásvétel ugyan nem jött létre, azonban a milliárdos summa immár több mint fél éve letétben pihen. Maga a telek azonban nagyon is "forrásban van", mivel épp két hónappal ezelőtt a Forrás Rt.-hez tartozó KNB-Fuente Kft. 60 százalékos tulajdonrészt szerzett a területet birtokló Airport Cargo Center Kft.-ben ("lánykori nevén" a Airport Cargo Developmentben). A Forrás Rt. annak az Arago Rt.-nek a többségi tulajdona, amelyet Leisztinger Tamás irányít.

Bár az ügyészségi nyomozás elrendelése nem túl kedvező hír, vélhetően már nem befolyásolja a Budapest Airport privatizációs pályázatát, melynek eredményét heteken belül kihirdetheti az ÁPV Rt. Az angol BAA, illetve a német Fraport, valamint honfitársa, a Hochtief hétfőn juttatta el pályázatát a privatizációs szervezethez.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.