Jövedelmi szakadékok

Budapesten egy szellemi dolgozó bruttó 78 ezer forinttal, míg egy fizikai munkás átlagosan 22 ezer forinttal keres többet, mint ha az ország más részén dolgozna - derül ki a KSH most közzétett harmadik negyedéves jelentéséből.

Míg a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazottak száma a múlt évben mért adatokhoz képest gyakorlatilag nem változott, a nettó átlagkeresetek 10,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A KSH 2003-ban, illetve 2004-ben kiadott harmadik negyedéves jelentéseiből az is kiderül, hogy lassan, de folyamatosan nőtt a budapesti és a vidéki keresetek közötti különbség. A leszakadó régiók elsősorban a Tiszántúl, ezen belül az Alföld északi és déli megyéi, továbbá Észak-Magyarország. Régiós átlagban az ottani munkavállalók, foglalkozástól függetlenül 19 százalékkal keresnek kevesebbet a fővárosi, illetve a Pest megyei munkavállalóknál. Hasonlóan, a szellemi és a fizikai munkások között megmutatkozó kereseti különbség növekedése is a legszegényebb megyéktől mutat a főváros felé: a dél-alföldi megyékben egy szellemi foglalkozású 83 ezer forinttal, a fővárosban, illetve Pest megyében 129 ezer forinttal keres többet, mint egy fizikai munkás.

A KSH-jelentés szerint a költségvetés szinte majdnem minden területén folytatódott a létszámcsökkenés, így a 2005. januártól szeptemberig terjedő időszakban összességében 1,3 százalékkal dolgoztak kevesebben a közszférában. A 2005. január-szeptember időszakban a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók átlagosan havonta bruttó 179 900 forintot kerestek, ami az összes bruttó hazai keresethez képest mintegy 14,9 százalékos növekedést jelentett. Ez a kiugró adat azzal magyarázható, hogy az idén egységesen januárban fizették ki az egyhavi külön juttatást, máskülönben az egyhavi külön juttatás nélkül számított kereset növekedési üteme mindössze 7,6 százalékos volt - igaz, valamivel így is megelőzi a versenyszférában dolgozók fizetésének 7,3 százalékos növekedési ütemét.

Az adózott jövedelmek tekintetében 2005 januártól szeptemberig terjedő időszakban egy átlagos magyar fizikai foglalkozású dolgozó 74 900 forintot, míg a szellemi foglalkozású 131 900 forintot vihetett haza, ami átlagosan 10,7 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. A szeptemberi nettó keresetek 9,2 százalékkal haladták meg a 2004. év azonos időszakában regisztrált fizetéseket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.