Továbbra is az USA felügyeli a netet

Az Egyesült Államok felügyeli továbbra is az internetet - ebben egyeztek meg hosszas vita után tegnap Tuniszban az ENSZ információs társadalom világtalálkozóján. A végső megegyezés szerint elbukott az a szándék, hogy a net felügyeletét nemzetközivé tegyék.

A domainnevek rendszerét, az internet napi felügyeletét továbbra is egy kaliforniai nonprofit szervezet - mely Washingtonnak tartozik felelősséggel - végzi, a Kijelölt Nevek és Számok Internet Társaság (ICANN). Az elmúlt években többek közt Irán, Kína és Brazília azt szorgalmazta, hogy a felügyelet kerüljön át az ENSZ-hez. Az USA viszont azzal érvel, hogy ez elfojtaná a technológiai fejlődést, és lehetővé tenné nem demokratikus rezsimek számára, hogy fokozottabban cenzúrázzák a netet. A két fél között az Európai Unió próbált kompromisszumot találni.

Az amerikaiak belementek, hogy egy nemzetközi fórum kezelje a spam e-mail (levélszemét) kérdését, és azt, hogyan lehetne a szegény országokban is szélesíteni a felhasználók körét. Ez utóbbi fontos téma a mostani konferencián is, hiszen a világ csupán 14 százaléka "online".

A tuniszi találkozó különös hozadéka, hogy a tunéziai származású Szilvan Salom izraeli külügyminisztert is meghívták az észak-afrikai országba. Tunézia és Izrael nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot. Tegnap a konferencia alatt Salom kétszer is megbeszélést tartott Mahmud Abbasz palesztin elnökkel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.