Lakáspanamát emleget az erzsébeti Fidesz

Aláírásgyűjtést indított és petíciót készül átnyújtani a XX. kerületi Fidesz a pesterzsébeti képviselői lakáskiutalások miatt Hiller István MSZP-pártelnöknek.

Az ellenzéki párt azt kifogásolja, hogy több pesterzsébeti képviselő is kapott korábban bérlakást az önkormányzattól. A Fidesz figyelemfelhívó és tiltakozó röplapokat terjeszt a XX. kerületben, azt követelve, hogy az érintettek adják vissza a kapott bérlakást.

A helyi városatyáknak a pesterzsébetiek képviselete lenne a dolguk, nem pedig az, hogy saját maguknak lakást intézzenek - fogalmazott lapunknak Perlaki Jenő XX. kerületi fideszes frakcióvezető, aki 1990 és 1998 között a városrész polgármestere volt. Hozzátette: a kerületi lakásrendelet módosítása nyomán az önkormányzat annak ad bérlakást, akinek csak akar, az értékelési szempontok nem nyilvánosak, nem léteznek várólisták sem.

Tavasszal derült ki, hogy több helyi képviselő és tisztségviselő is részesült önkormányzati bérlakás-kiutalásban. Áprilisban a XX. kerületi képviselők munkacsoportot alakítottak, amely szeptember végére készült el jelentésével. A - személyiségi jogok védelme miatt még a polgármestert is csak monogrammal említő - feljegyzésben 1990-ig visszamenőleg húsz kiutalást vizsgáltak meg. A munkacsoport megállapítása szerint 1998-tól napjainkig a lakásbérbeadások jogszerűen történtek. Ebben az időszakban kapott 132 négyzetméteres bérlakást Keszthelyi Zoltán (MSZP), 55 négyzetméteres otthont Fityik György (SZDSZ), 68 négyzetméteres ingatlant Benes Géza (SZDSZ), valamint egy 37 négyzetméteres lakást a szocialista Schercz Gyuláné fia.

A munkacsoport 1990 és 1998 között több aggályos, jogsértő ügyre is bukkant, amelyek "az önkormányzat érdekeivel ellentétesen egyéni haszonszerzést szolgáltak". Ezek közé sorolták a helyi ingatlankezelő szervezet vezetőjének, jelenleg a Fidesz műszaki igazgatójaként tevékenykedő Lénárd Imre és felesége lakásügyét. Az önkormányzat szerint, ha felvetődhetett is bűncselekmény gyanúja, az mára már elévült. Lénárd Imre lapunknak kijelentette: a feljegyzésben szereplő, az ő maga és felesége lakáskiutalása is szabályosan, jogszerűen történt, az azokról szóló döntésekben ő nem vett részt. Sajnálatosnak nevezte, hogy a munkacsoport nem hallgatta meg őt személyesen, mert akkor rendelkezésre bocsáthatta volna a lakásügyével kapcsolatos dokumentumokat.

A fideszes volt polgármester szerint ezeket az ügyeket azért vették újból elő, mert ő hozta nyilvánosságra az MSZP-s és SZDSZ-es politikusok lakásügyeit, a kerületi koalíció pedig így akart visszavágni. Perlaki elismerte, hogy az ő polgármestersége idején előfordulhattak szabálytalanságok, és lehetett volna jobb az ellenőrzés. Ha voltak is akkoriban gyanús esetek, azok Perlaki szerint az apparátus vagy az ingatlankezelő hibájából történtek.

Perlaki Jenő kilátásba helyezte, hogy a szerintük aggályos lakáskiutalások miatt a közigazgatási hivatalhoz és a bírósághoz fordulnak. A fideszes volt polgármester szerint tiszta vizet kellene önteni a pohárba, szerinte arcátlanság, hogy jól menő vállalkozóként is dolgozó helyi képviselők jutnak önkormányzati lakáshoz, miközben a valóban rászorulókat elutasítja az önkormányzat.

A Fidesz véleménye változatlanul tévedésen és csúsztatáson alapul - reagált lapunknak Komoróczy László (MSZP) alpolgármester. Emlékeztetett arra, hogy a lakáskiutalásokat vizsgáló munkacsoportban a Fidesz képviselői is részt vettek. Míg a fideszes polgármester idején a kiutalt lakások rövid időn belül magántulajdonba mentek át, a szocialista vezetés alatt csak határozott időre adják bérbe az önkormányzati bérlakásokat. Ha az igénylő történetesen egy képviselő, akkor is ugyanolyan elbírálásban részesül, mint bárki más - hangsúlyozta.

| Háromszázmillió forintot fordítana a jövő évi költségvetésből a Fidesz a VII. és VIII. kerületi házak rehabilitációjára - közölte Fónagy János országgyűlési és Kecskés Gusztáv erzsébetvárosi fideszes képviselő. Bírálták a városrész volt és jelenlegi szocialista polgármesterét, amiért a műemléki védettséget élvező, lepusztult városrészek felújításáért semmit sem tettek, csak ígérgettek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.