Az ellenőrző füzet nem politikai eszköz

A politikai kommunikáció az iskolában csak korlátok között gyakorolható, mivel az iskola kényszerű közösség, a tanulók kényszerhallgatóság, az oktatási szereplők között pedig függőségi viszonyok vannak - ez áll az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet ajánlásában.

A közoktatási törvény tiltja ugyan az iskolai kampányolást és politizálást, de nem fogalmazza meg egyértelműen, mi számít annak. Választások idején ezért újra és újra előtérbe kerül a téma. Tavaly decemberben például nagy vitát váltott ki Pokorni Zoltánnak, a Fidesz alelnökének az iskolákhoz eljuttatott levele, amelyben az új érettségivel és a pedagógusok óraszámával kapcsolatban is föltett kérdéseket. A levélről Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese megállapította: az egyértelműen politikai tartalmú. Pokorni viszont azt állította: ő szakmai kérdéseket tett föl. Fél évvel előtte viszont éppen a Fidesz minősítette kampányfogásnak azt, hogy Medgyessy Péter az oktatási tárca Világ-Nyelv programját népszerűsítő roadshow egyik állomásán nyelvórát tartott.

Ezek az események egy konferencia összehívására, majd egy ajánlás megfogalmazására késztették az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet. E szerint a politikai kommunikáció megengedett az iskolákban. A tanulókat, a szülőket és a pedagógusokat is megilleti a véleménynyilvánítás szabadsága. A pedagógus véleményszabadsága azonban korlátozott. Az ajánlás szerint a tanár köteles a politikával kapcsolatos ismereteket tárgyilagosan és többoldalúan közvetíteni, ugyanakkor nem köteles eltitkolni világnézetét, politikai meggyőződését, de "pártkötődéséről lehetőleg nem beszél".

A pártpolitika ugyanis tilos az iskolákban. Az oktatási intézményekben párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet. Az idő alatt, amíg az óvoda, az iskola vagy a kollégium ellátja a gyermekek felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható. Vagyis csak a tanítási időn kívül adhat teret az iskola épülete a pártok rendezvényeinek. A tevékenység pártpolitikai jellegéről ugyanakkor az adott eset valamennyi körülményének mérlegelése alapján kell dönteni.

Az oktatási szereplők közötti hagyományos vagy elektronikus kommunikációs csatornák - szülői értekezlet, az ellenőrző vagy az üzenőfüzet, intézményi e-mail címek - nem használhatók fel pártpolitikai célra, illetve olyan politikai kommunikációra, amely nem kapcsolódik az iskola oktatási és nevelési céljaihoz. (Az egyházi iskolák tavalyi demonstrációjuk időpontját a diákok ellenőrző füzetében jelezték a szülőknek.) A még szeptemberben közzétett ajánláshoz eddig több pedagógus, intézményvezető, magánember, valamint a Történelemtanárok Egylete csatlakozott. Az ajánlásokat megküldték a parlamenti pártoknak is, amelyek eddig sem annak elfogadásáról, sem elutasításáról nem nyilatkoztak - áll az intézet közleményében.

A pártok egyetértenek

Lapunk megkereste a pártok oktatáspolitikusait is: többségük csak ekkor olvasta el az ajánlást. Szabó Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának szocialista alelnöke egyetért az ajánlásban foglaltakkal. Hangsúlyozta: most mindenképpen meg kell kímélni a gyerekeket a 2002-es választási kampány idején történtektől, ám merev szabályokat fölállítani nem lehet.

Sió László, a Fidesz oktatáspolitikusa szerint az ajánlás - amely, nagyon helyesen, a politika és a közoktatás szereplőinek párbeszédét engedélyezi, ám a direkt pártpolitikát tiltja az iskolákban - döntően a pedagógusokhoz szól. A dokumentum ezért "a Fidesz tevékenységét illetően nyitott kapukat dönget".

Gusztos Péter, az oktatási bizottság SZDSZ-es tagja is úgy látja, hogy az ajánlás - amelynek "minden szavával egyetért" - inkább az oktatás szereplőihez szól, ezért nem érti, hogyan csatlakozhatnának hozzá a politikai pártok. - A pártok számára azonban a kérdésben szükség lenne egy etikai kódexre - fogalmazott. Ennek megalkotása régóta napirenden van, de képtelenek megegyezni.

- Az MDF-nek már a rendszerváltáskor is célkitűzése volt, hogy a munkahelyeken, így az iskolákban se lehessen pártpolitikai tevékenységet folytatni: a párt 15 éve ebben a szellemben működik - közölte Almássy Kornél, az MDF alelnöke, hozzátéve: az ajánlás tartalmával egyetértenek. (V. A. D.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.