Ismétlés, tudás nélkül a vizsgáló finálén

Mi a több: Gurcsány Ferenc egyéves osztaléka, vagy Orbán Viktor megtakarítása? A választ két konkurens vizsgálóbizottságban is keresték. Részeredményekkel fejezték be munkájukat a "feltárók".

A luxushoz az önök pártja ért - mondta Orbán Viktor a családja állami forrásból történt gyarapodását vizsgáló, a Fidesz részvétele nélkül működő parlamenti bizottság előtt, immár második, egyben utolsó meghallgatásán. A volt kormányfő így válaszolt a szocialista Szabó Zoltán felvetésére, aki szerint "luxusberuházás" volt Felcsút és környéke vízelvezető-rendszerének megépítése, amihez több mint kétmilliárd forintos állami támogatást nyújtottak az Orbán-kormány időszakában.

A magabiztos, hangját néha felemelő Orbánt órákig faggatták. Új információ azonban alig derült ki.

A kormányoldal összegzése szerint Orbánék az évek során rendre piaci érték alatt jutottak lakó-, illetve földingatlanokhoz, amelyek értéke például önkormányzati lakásfelújítás, állami szőlőtelepítési támogatás formájában adóforintokból is gyarapodott. Orbán azt mondta: nem adták el, és nem is kívánják áruba bocsátani ingatlanjaikat, így nincs értelme a feltételezett árak alapján gyarapodásról beszélni.

A kormányoldalnak más fenntartásai is voltak. Úgy számoltak, hogy az Orbán-házaspárnak tizenkilenc évi házassága idején havonta átlagosan 850 ezer forintot kellett megtakarítania ahhoz, hogy jelenlegi, általuk 200 milliósra becsült vagyonához jusson. - Hogy a csudába csinálta? - kérdezte Eörsi Mátyás (SZDSZ), mire Orbán "tisztes polgári létről" szólt, lakásról, ahol öt gyerekkel lakik, kis hétvégi vidéki házról, termőföldekről, mert ezek állnak a szívéhez közel. Az ő idejében Magyarországé volt Európa legszerényebb körülmények között élő miniszterelnöke, mondta, hozzátéve, ez megváltozott. Gyurcsány Ferenc egyéves osztaléka több az ő tizenkilenc éves jövedelménél... Arra makacsul nem válaszolt, hogy miként sikerült megtakarítani az Eörsi által kiszámított összegeket. Ezt vélhetően nem is fogjuk megtudni.

Ugyancsak fél éves munka után, jelentés elfogadása nélkül fejezte be munkáját tegnap a teljes létszámban működő Gyurcsány-bizottság, amelyet annak idején a Fidesz az Orbán-bizottágra adott válaszként hívott életre. Szavazategyenlőség miatt a Fidesz, illetve az MSZP jelentéstervezetét is elvetették. Az összegző fideszes bizottsági elnök, Szijjártó Péter tényként közölte fél évvel ezelőtti feltételezéseit: Gyurcsány Ferenc magánvagyonának gyarapodásában nagy szerepet játszottak politikai kapcsolatai, miniszterelnöki befolyása. Színlelt szerződést gyanítanak a Gyurcsány-cégek által privatizált ingatlanokkal és adócsalást a Fittelina Kft. működésével kapcsolatban. - Az üres halmaz bármely részhalmaza is üres - csillantotta meg matematikusi diplomáját válaszként Tóth Károly (MSZP). Az ő jelentéstervezete így összegzi az ügyet: törvényes Gyurcsány üzleti és közéleti ténykedése.

A testület átismételte az eddigi tételeket: miért és miként adta el az állam a budapesti Szalay utcai ingatlant, stb. Deutsch Tamás (Fidesz) arról beszélt, hogy a Szalay utcai képviselői klub kialakítása csak Gyurcsány üzleti érdekeit szolgálta. Mindenkit átvert, még Pokorni Zoltánt is, aki a Fidesz-frakció nevében adta hozzájárulását az ügylethez. Csiha Judit (MSZP) megismételte: az ellenzékiek valós tényeket hamis színben tüntetnek fel, valótlan adatokkal dobálóznak, téves következtetésekre jutnak.

Várhatóan mindkét fél önálló indítványként nyújtja be jelentését a parlamentnek.

| Továbbra sem rendeltek el nyomozást a Gyurcsány Ferenc nevéhez köthető Fittelina Kft.-vel kapcsolatos feljelentések ügyében - közölte tegnap a Fővárosi Főügyészség szóvivője, aki elmondta: október 26-án egy magánszemély feljelentést tett a cég adóügyeivel kapcsolatban. Miután október 21-én már egy másik feljelentés ügyében ugyanezen tényállás alapján bűncselekmény hiányában a feljelentést elutasította a kerületi ügyészség, ezúttal sem láttak törvényes lehetőséget büntetőeljárás indítására. A most "visszadobott" feljelentés nem azonos azzal, amit Deutsch Tamás tett a közelmúltban, ugyanebben az ügyben.

Szijjártó Péter és Csiha Judit - Ritka pillanat, mindkettõjük keze a magasban
Szijjártó Péter és Csiha Judit - Ritka pillanat, mindkettõjük keze a magasban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.