A Pentagon védelmébe vette a fehér foszfor bevetését Irakban

A Pentagon szerdán védelmébe vette a fehér foszfor bevetését iraki felkelők ellen, mondván, hogy a foszforfegyver hagyományos, nem pedig vegyi fegyver.

"A fehér foszfor, akárcsak más hagyományos fegyverek, nem vegyi fegyver. A fehér foszfor alkalmazásával készült fegyverek nem számítanak tiltottnak" - hangsúlyozta Bryan Whitman Pentagon-szóvivő. Hozzátette, hogy az amerikai fegyveres erők főként ködfüggöny előállításához használják azt.

Az amerikai hadsereg az al-Fadzsr hadművelet során (2004 novemberében, Fallúdzsa ostromakor) vetett be foszforfegyvert az ellenséges harcosok ellen - közölte az amerikai védelmi minisztérium egy másik szóvivője, Barry Venable alezredes. Mint mondta, a katonák a foszforgránátokat Fallúdzsa ostromakor arra használták, hogy kiűzzék az ellenséget rejtekhelyéről.

A RaiNews 24 olasz közszolgálati televíziós csatorna egy november 8-án sugárzott dokumentumfilmben - szemtanúk megszólaltatásával - azt állította, hogy az amerikai erők fehér foszfort vetettek be polgári lakosok ellen 2004 novemberében Fallúdzsában. Whitman szerdán tagadta, hogy az amerikaiak a polgári lakosság ellen támadnának fegyvereikkel, és hazugságnak nevezte, hogy ilyen fegyverekkel civileket célba vettek volna.

A fehér foszfort az első világháború végén fejlesztették ki, használata a második világháborúra nyúlik vissza. A foszfor levegővel érintkezve erős fényt bocsát ki. Harcok helyszínének megvilágítására vagy csapatok álcázására használják. Mérgező anyag, a vele való érintkezés a bőrön égési sebeket, illetve máj-, szív- és vesebántalmakat okozhat.

A hagyományos fegyverekre vonatkozó egyezmény 1980-as jegyzőkönyve tiltja gyújtófegyverek használatát polgári személyek vagy olyan katonai célpontok ellen, amelyek közelében nagy számban él polgári lakosság. Az Egyesült Államok nem írta alá a jegyzőkönyvet.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.