Vita a kormányról a külügyi bizottságban: tűzoltás vagy aktivitás?

A Fidesz szerint a külügyi tárca tevékenységét nem kis részben a miniszterelnök által keltett tüzek eloltása teszi ki, Somogyi Ferenc külügyminiszter viszont azt mondta, a magyar diplomácia szervezetten és aktívan dolgozik - így összegezhetők a parlament külügyi bizottságának szerdai budapesti ülésén elhangzottak.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök külpolitikai megnyilatkozásainak közös nevezője, hogy nem a nemzeti érdekeket tartotta szem előtt, hanem pillanatnyi, belpolitikai kommunikációs és pr-megfontolásokat - közölte Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke a külügyminiszter meghallgatásán.

Németh Zsolt a miniszterelnök "kínos, vállalhatatlan elszólásai" közé sorolta a szaúdi labdarúgók "leterroristázását", a kínaiak vízummentességére vonatkozó mondatát, a hároméves átmeneti uniós költségvetés ötletét, a vatikáni és amerikai tárgyalásain elhangzottakat pedig szerinte "tudatosan dezinformált" módon interpretálták.

A fideszes politikus kiemelte: a washingtoni nagyköveti táviratok nyilvánosságra hozatala, amelyet a külügyminiszter engedélyezett, "egy ámokfutás végállomása", a nemzetpolitika pedig tavaly december óta "történelmi mélyponton" van.

Somogyi Ferenc kijelentette: pozitív az összkép a magyar EU-tagság értékelésében, a magyar aktivitást elismerik. Ukrajna kapcsán elismerte, hogy a forradalmi helyzet első szakaszában a lengyelek hatékonyabban tudták segíteni az ottani folyamatokat, jelenleg viszont Magyarország Kijev európai perspektívájának első számú támogatója.

A magyar diplomácia vezetője szerint a kormányfő nemzetközi szereplése nem befolyásolta kedvezőtlenül az ország külpolitikai tekintélyét, sikerességét, megítélését.

Elmondta: a kormányfő bocsánatot kért szerencsétlen kijelentéséért a szaúdi féltől, Kínában tett kijelentése pedig úgy szólt, hogy Magyarország az EU-n belül, a feltételek megteremtése esetén támogatja a vízummentesség megteremtését. Az uniós büdzsé kapcsán közölte: az esetleges végső patthelyzet feloldására tett magyar javaslatnak kedvező fogadtatása volt az unióban, és Budapest a visegrádi együttműködés elnöki posztján is szerepet tud játszani az EU-költségvetés tervezésében.

"Nem voltam boldog, hogy vissza kellett minősítenem a washingtoni táviratok összefoglaló jelentésének titkosságát, de az ügyben kibontakozott megalapozatlan vita parttalanná vált, és kényszerhelyzet alakult ki. Nem fogok rendszert csinálni belőle" - szögezte le Somogyi Ferenc.

A külügyi vezető a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) összehívásának akkor látja értelmét, ha nem belpolitikai harcokról, hanem a határon túli magyarok érdemi támogatásáról szól.

"A létrejött magyar-román együttes kormányülés példa nélküli, számos kérdésben megállapodás született" - hangoztatta a külügyminiszter. Hozzátette: nem osztja Németh Zsolt véleményét, hogy a kisebbségi törvénnyel kapcsolatos romániai huzavonával Bukarest a magyar diplomáciával törli fel a padlót, mivel Tariceanu román kormányfő ígérete továbbra is áll a jogszabály megszületésére.

Az autonómia kapcsán hangsúlyozta: érdemi eredmény csak akkor képzelhető el, ha az adott ország erre nyitott. Somogyi reményét fejezte ki, hogy idővel sikerül eljutni ebbe a szakaszba.

A külügyminiszter fideszes felvetésre megerősítette: nincsenek Magyarországon titkos CIA-börtönök. Az amerikai vízumkérdés kapcsán megjegyezte: rögzítették a megteendő lépéseket, amelyekkel Magyarország a vízummentesség felé haladhat.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.