Orbán ismét megjelent a vizsgálóbizottság előtt

A volt miniszterelnöknek be kell mutatnia a gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottságnak a házával kacsolatos dukumentumokat, amelyeket a hegyvidéki önkormányzat nem ad ki.

A bizottság elsőként a felcsúti földek vásárlásának körülményeiről kérdezte őt. Azt válaszolta, hogy 54 hektár földdel rendelkeznek szülőfalujában, és egy kertes lakóingatlant is vásároltak ugyanott. Piaci értéken vásároltuk meg földjeinket - mondta, amikor Szabó Zoltán (MSZP) a felcsúti földek vásárlásának körülményeivel kapcsolatban kérdezte.

A felcsúti vízelvezetéssel és az ehhez kapcsolódó kapubejáró-építéssel és ennek állami támogatásával kapcsolatban - amit a kérdező szocialista Szabó Zoltán luxusberuházásnak minősített - azt mondta: nem volt luxusberuházás. Aztán a kormánypárti képviselőkhöz fordulva megjegyezte: "a luxusügyben ön és pártja kétségkívül szakértő".

A bizottsági ülésen Szabó több, a Cinege úti ingatlannal kapcsolatos kérdésére Orbán azt mondta: ezekre júliusi bizottsági meghallgatásán már adott választ, ezeket tekintsék válasznak most is. A továbbiakban közölte, hogy a házban részleges használatba vételi engedéllyel laknak. Elmondta azt is: anélkül költöztek be a házba, hogy a felújítási munkákat be tudták volna fejezni. Az építési engedélyben foglaltakat 2007 végéig kell elvégezni - tette hozzá a volt miniszterelnök.

Az ingatlan mai piaci értékét firtató kérdésekre azt mondta, nem kívánják eladni a házat, nincs rajta semmilyen eladási listán. "(..) az aktuális ingatlanár egyáltalán nem érint, ott lakunk mind a heten" - mondta.

A bizottság több alkalommal kérte a XII. kerületi önkormányzattól annak az ingatlannak az építési engedélyét, amely Orbán Viktornak és feleségének a birtokában van. Ezt az önkormányzat a Fővárosi Közigazgatási Hivatal jogerős határozata ellenére nem adta ki.

Kovács Tibor (MSZP) azt kérdezte Orbántól, van-e építési engedélye a Cinege úti háznak. A képviselő úgy vélte, e dokumentumból következtetni lehet az ingatlan értékére. A vagyonosodás vizsgálatához e dokumentumra szükség van - mondta. Orbán azt felelte: ha a bizottság kötelezi a dokumentum átadására, akkor odaadja, de ellenkező esetben nem. Személyes ügyeibe nem hagy belelátni. "Szerezzék be, ha jogszerűen lehet" - mondta.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) azt javasolta, a bizottság kötelezze Orbán Viktor e dokumentum bemutatására. Ügyrendi vita alakult ki, hogy ezt megteheti-e a bizottság. Végül a képviselők szavaztak. A javaslatot négy igen, egy nem szavazattal, egy tartózkodással elfogadták.

Vadai Ágnes (MSZP), a bizottság elnöke azt kérte Orbán Viktortól, hogy 24 órán belül juttassa el ezt a dokumentumot a bizottságnak.

Korrigálták a korábbi jogi tévedést

Orbán felesége, Lévai Anikó magánszemélyként kívánta apportálni földjét hárommillió forint értékben a korábban résztulajdonában lévő Sárazsadány Kft.-be. Ezt benyújtották a cégbírósághoz, amely elutasította. Orbán most elmondta, valóban benyújtották ezt a dokumentumot, ám néhány nap múlva - éppen jogszerűtlensége miatt - korrigálták, és egy másik beadványban kérték semmissé tételét. Hozzátette: ha ez az apport megtörtént volna, etikátlan és törvénytelen lett volna, de nem történt meg.

Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő közölte: minden ezzel kapcsolatos dokumentumot megkaptak a cégbíróságtól, ám az említett beadványt nem. Ezért kérte Orbánt, adja át az érkeztető pecsétet is tartalmazó dokumentumot a bizottságnak. Orbán kitért a kérés elől.

Orbán szerint tisztességes útan gyarapodott

A bizottsági ülés végén különböző számítások hangzottak el arról, hogy az elmúlt 19 évben lehetett-e annyi jövedelme Orbán Viktornak és feleségének, ami fedezni tudta vagyongyarapodásukat. Orbán ezeket a számokat légből kapottnak és valótlannak minősítette. Azt mondta: "soha semmilyen állami forrásból származó forinttal családunk nem gazdagodott. Mindig mindenkor eleget tettem a hatályos törvényeknek. (...) azok a megjegyzések, azok az indirektnél erőteljesebbnek tűnő utalások (...), miszerint rendelkezhetünk olyan vagyonnal, amelynek fedezetét nem igazolhatná az elmúlt 19 közös munkánk, (...) vissza kell utasítanom".A bizottság jövő héten zárja le jelentését

Szabó Zoltán, a bizottság szocialista tagja szerint az elmúlt hónapok munkájának eredményeképpen több részjelentést is elkészített, megtárgyalt és elfogadott a bizottság, amelyekben a család gazdagodásának egy-egy elemét részletezték. A felmerült kérdésekre várnak választ a nagyobbik ellenzéki párt elnökétől.

Számos tény került felszínre, ami Orbán korábbi kijelentéseit megkérdőjelezi, mondta Szabó. Szerinte a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. üzleti ügyeivel, Orbánék lakáscseréivel valamint a felcsúti földek vásárlásával kapcsolatban vannak homályos pontok.

Szabó felhívta a figyelmet, hogy a XII. kerületi polgármesteri hivatal a bizottság többszöri kérése ellenére és a Fővárosi Közigazgatási Hivatal jogerős atározata ellenére sem adja ki Orbánék XII. kerületi, Cinege úti villájának építési engedélyének másolatát. Legutóbb hétfőn e kérést a hivatal azért utasította el, mert a közigazgatási hivatal határozata nem volt "alakszerű".

Vadai Ágnes korábban az Orbán család gazdagodásával kapcsolatban úgy nyilatkozott: "a volt miniszterelnök igenis felhasználta politikai kapcsolatát, befolyását saját és családja meggazdagodása érdekében". Hozzátette: mindez súlyos morális válságot jelez".

Szabó szerint várható, hogy a bizottság még a héten újabb ülést tart, ahol elfogadják és az Országgyűlés elé terjesztik a jelentést. Arról nincs szó, hogy a testület mandátumának meghosszabbítását kérjék - tette hozzá.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.