Putyin két utódja

Megtalálta utódját az orosz elnök. Mindjárt kettőt is, így Vlagyimir Putyin továbbra sem tette egyértelművé, kit látna szívesen a 2008-ban megüresedő elnöki székben.

A kormány átalakítása után azonban szakértők szerint anynyi bizonyos, hogy erre a legnagyobb esélye Dmitrij Medvegyevnek, az elnöki adminisztráció eddigi vezetőjének és Szergej Ivanov védelmi miniszternek van, akiket hétfőn Vlagyimir Putyin miniszterelnök-helyettesekké léptetett elő. A hivatalos utódjelölt azonban az lesz, aki a jövő év során Mihail Fradkov kormányfő helyére lép.

- Erre Medvegyevnek van nagyobb esélye - nyilatkozta lapunknak Alekszej Makarkin. A moszkvai Polittechnológiai Központ helyettes vezetője szerint ezért lett a 40 éves politikus a miniszterelnök első helyettese, míg a védelmi tárcát megtartó Ivanov egyszerű kormányfőhelyettes. Ráadásul Ivanov feladata a haderőreform véghezvitele lesz, népszerűtlen intézkedések, több százezres leépítések sorozatával, míg Medvegyev a nemzeti projektek felügyelete révén a közalkalmazottak béremelését jelentheti be - véli a szakértő, aki szerint Ivanov inkább Putyin vésztartaléka lehet.

Mások úgy látják, hogy a mezőgazdasági, oktatási, egészségügyi és lakásügyi nemzeti programok felügyelete nem csak népszerű intézkedéseket jelent, így Medvegyev nem biztos befutó. - Ivanov öt éve foglalkozik haderőreformmal, amelyet sikeresen végrehajtva tovább növelheti tekintélyét - állítja az Oroszországi Politikai Konjunktúra Intézetének igazgatója. Konsztantyin Szimonov szerint a sajtó végleg elfelejtheti azokat az elemzéseket, amelyek szerint Putyin a hatalomban maradna. Ő azt a találgatást is képtelenségnek tartja, hogy Putyin a Fehéroroszországgal vagy Kazahsztánnal létrehozandó unió elnöki székébe ülve mentené át a hatalmat. Valószínűbb, hogy Putyin az elmúlt évek alatt a legnagyobb olaj- és földgázkitermelő vállalattá tett Gazprom elnökeként, vagy a megerősített Jegyinaja Rosszija párt vezetőjeként működne tovább.

Szimonov elismeri: kardinális különbség van Medvegyev és Ivanov között. Előbbi az elnök melletti liberális szárnyat képviselve Oroszországot a nyugati piacgazdaság részének tekinti, elfogadva annak szabályait. Utóbbi azonban inkább bezárkózó, az állami szerep további megerősítését támogató országot képzel el.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.