Ötezer pályakezdő elstartolt

Október elsején lépett életbe a pályakezdők foglalkoztatását ösztönző Start-program, és tegnap már az ötezredik fiatal váltotta ki a Start-kártyát. A három hónapja regisztrált munkanélkülinek, Pataki Dorottya spanyol-portugál szakos tanárnak Gyurcsány Ferenc nyújtotta át a fiatalokat foglalkoztató munkáltatók járulékterheinek csökkentésére szolgáló - jelképes - okmányt az egyik fővárosi munkaügyi kirendeltségen. A fiatal nő egy alapítványi iskolánál kapott munkát.

A miniszterelnök - társaságában Csizmár Gábor munkaügyi miniszterrel - előbb a kirendeltségen állás reményében megjelenteket kérdezte, majd egyebek mellett arról faggatta az ügyfélszolgálat munkatársait, hány üres álláshelyet tudnak pillanatnyilag felkínálni. (Itt összesen száz betöltetlen munkahelyre keresnek munkavállalókat.) Egy fiatal nőt is megszólított a kormányfő, aki faggatózására elárulta, hogy bár menedzsertanfolyammal kiegészített kereskedelmi iskolát végzett, s mivel korábban sportolt, több szakedzői papírja is van, június óta mégsem talál munkát.

A miniszterelnök mindazonáltal sikerként értékelte, hogy másfél hónap alatt ötezer fiatal kapcsolódott be a programba - vagyis 30 munkanap alatt enynyien találtak állást -, amely minden eddiginél nagyobb járulékkedvezménnyel ösztönzi a munkaadókat arra, hogy pályakezdőket foglalkoztassanak. Mint mondta: arra számítanak, hogy a foglalkoztatás kifehérítését segítő kártyát egy év múlva már ötvenezren használják majd.

Az egyre több munkanélküli fiatal számára nem jelent érdemi megoldást a Gyurcsány Ferenc által óriási sikernek kikiáltott startkártya-program - közölte Bernáth Ildikó. A Fidesz politikusa szerint hiába ünnepelteti magát a kormányzat, minden startkártyás pályakezdőre tíz startkártyával nem rendelkező munkanélküli fiatal jut.

Jelképes okmány a miniszterelnöktõl
Jelképes okmány a miniszterelnöktõl
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.