Gyurcsány elfogadja a Méltányosság Kör meghívását

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök köszönettel elfogadja a Méltányosság Politikaelemző Kör meghívását, örömmel venne részt a kör által szervezett konzultáción, ennek feltételéül mindössze a nyilvánosság teljes bevonását szabná - nyilatkozta az MTI-nek a kormányszóvivő kedden annak kapcsán, hogy a Méltányosság Politikaelemző Kör múlt pénteken jelezte: megrendezné a kormányfő és Orbán Viktor pártelnök közötti nyílt vitát.

Batiz András elmondta: a miniszterelnök annak érdekében, hogy ne egyetlen beszélgetésbe kelljen besűríteni a Magyarországot érintő összes fontos kérdés megvitatását, javasolja, hogy több, tematikus párbeszédet rendezzenek. A nyilvános konzultációk sorában az első lehetne a családtámogatás kérdésköre, hiszen ez mindkét oldal politikájának markáns része, ugyanakkor e téren érdemi különbség van az álláspontok között.

Kétségtelen tény, hogy egy ilyen vitához két fél kell - jegyezte meg Batiz András, hozzáfűzve: bár a miniszterelnök hasonló meghívására Orbán Viktor nem reagált, biztosak abban, hogy a kör felkérését nem hagyja szó nélkül a Fidesz elnöke.

A Méltányosság Kör házigazdának ajánlkozott

A Méltányosság Politikaelemző Kör szívesen megrendezné a Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor közötti vitát - közölte a Kör nevében Csizmadia Ervin politológus és Zsolt Péter szociológus múlt pénteken.

"Bejelentjük, hogy - amennyiben az érintettek is úgy gondolják és elfogadhatónak tartják - szívesen megrendeznénk a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán Viktor pártelnök (várható miniszterelnök-jelölt) közötti vitát" - olvasható a közleményben. Az elmúlt napokban felmerült garanciatörvény tervezete éppen úgy tárgya lehet a vezető politikusok közötti vitáknak, mint az a számos egyéb megoldatlan kérdés, amely az elmúlt időszakban mérgezte a közélet légkörét - írják a kör tagjai.

A közlemény szerint a két vezető politikus közötti nyílt vita néhány hónappal ezelőtt a parlament falai között zajlott, most talán érdemes megpróbálkozni azzal, hogy egy civil szervezet legyen a vita rendezője. A Méltányosság Politikaelemző Kör úgy véli, hogy a magyar demokrácia jelen állapotában rendkívül fontos, hogy a politikai riválisok értsék egymás szavát és szándékait. Az egész magyar társadalom érdeke, hogy javuljon a közélet légköre, s egyben növekedjen tudásunk vezető politikusaink szándékait illetően - áll a közleményben.

Csizmadia Ervin az MTI-nek elmondta: a Méltányosság Politikaelemző Kör 2002-ben jött létre. Mint mondta, a kör olyan civil kezdeményezés, amely a méltányos vitákat tartja szem előtt. A szervezet honlapja szerint a Méltányosság Politikaelemző Kör célja, hogy társadalomtudományos vitákat szervezzen, illetve, hogy ezen viták segítségével felmérje a magyar társadalom aktuális állapotát. A magyar társadalomban – sok egyéb mellett – nagyon hiányzik a méltányosság, a vitapartnerek egymás iránti nyitottsága, toleranciája - áll a honlapon. (MTI)

A Méltányosság Kör legutóbbi konferenciáján Kóka János, Mádi László, Palócz Éva és Bod Péter Ákos vitázott a magyar gazdaság állapotáról és kilátásairól. A vitán "nyilvánvalóvá vált: a nagy politikai pártok nem lesznek képesek a gazdaságról semmiféle megállapodásra. A közös nyelv hiánya a legfőbb akadály."

Ez év májusában, a parlamenti államfőválasztás előtti napokban Andor László közgazdász, Halmai Gábor alkotmányjogász, Lányi András író beszélgetett Sólyom László és Szili Katalin párharcáról Csizmadia Ervinnel.

A Kör állásfoglalásai és a rendezvényeikről megjelent beszámolók megtalálhatók honlapjukon.

(NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.