Mallorcát is használták a CIA-gépek

Németország és Olaszország után Spanyolország a harmadik európai állam, ahol vizsgálat indult feltételezett titkos CIA-műveletek ügyében. A madridi főbíróság illetékesei megerősítették tegnap a The New York Times című amerikai lap értesülését, miszerint az ügyészség még júliusban 114 oldalas jelentést készített arról, hogy a földközi-tengeri Mallorca szigetének repülőterét álcázott CIA-gépek használták legalább egy tucatszor.

A közelmúltban megírtuk, az utóbbi hónapokban Ferihegyen is landolt három alkalommal ilyen, a CIA fedőcége által üzemeltett gép. (Közöltünk fényképet is, amelyet egy amatőr fotós készített az egyik gépről Ferihegyen.)

Mint hétfői számunkban már beszámoltunk róla, az Il Manifesto című olasz kommunista napilapnak nyilatkozva Cheriff Bassiouni, az ENSZ volt afganisztáni raportőre azt állította, hogy Lengyelország és Románia mellett Magyarország területén is történtek kínzások titkos CIA-fogolytáborokban. Polgár Viktor, a külügyminisztérium szóvivője a cikkel kapcsolatban megismételte, hogy Magyarországon nem volt, nincs és nem lesz ilyen titkos tábor. Kormányzati körökből tegnap lapunknak elmondták, hogy meglepetéssel vették Bassiouni nyilatkozatát, melyet teljesen alaptalannak tartanak. A Külügyminisztérium állítólag keresi a kapcsolatot a professzorral és az olasz lappal is, s arra számítanak, hogy bocsánatkéréssel végződik az ügy. A forrás egyébként elképzelhetetlennek tartotta azt is, hogy a kormányzat tudta nélkül hozzanak az amerikaiak foglyokat Magyarországra, majd továbbszállítsák őket. Az Il Manifesto november 9-i számában megjelent interjúban Cheriff Bassiouni egyebek között vázolta, hogy miként működött a hálózat. A CIA 2002 februárja óta működik együtt a szövetséges országok titkosszolgálataival a terrorizmus elleni háborúban. Szerinte a Pentagon stratégiájának megfelelően az utóbbi három évben alakították ki az áthelyezések titkos börtöneinek szerkezetét. "Afganisztánban a Bagram légitámaszpontra és Kandahárba érkeztek a világ minden részéből begyűjtött foglyok a CIA repülőgépein, ahonnan a szétválogatás után az afgánokat továbbküldték további 14 amerikai titkos katonai központba. A többieket Afganisztánból átszállították amerikai ellenőrzésű titkos börtönökbe, olyan kelet-európai államokba, mint Lengyelország, Románia és Magyarország, vagy ázsiaiakba, a Diego García-i légi támaszpontra" - állította Cheriff Bassiouni.

Rabok a guantánamói támaszponton
A CIA rabjai Guantánamón
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.