Súlyos börtönbüntetésre ítélték az üzbég felkelés résztvevőit

Súlyos, 14-től 20 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtották hétfőn amájusi, vérbe fojtott üzbegisztáni felkelés 15 résztvevőjét. Alegfelsőbb bíróság terrorizmus, az alkotmányos rend megdöntésére tettkísérlet, gyilkosság és túszok szedése miatt rótta ki az ítéletet.

Májusban szemtanúk szerint ötszáz ember vesztette életét Andizsán városában, amikor a katonaság belelőtt a tüntetőkbe. A hatóságok szerint 187 ember, többségében külföldről fizetett terrorista halt meg, amikor megkísérelte, hogy iszlám alapokon nyugvó államot hozzon létre.

Az ügyész szerint a lázadást külföldről szervezték "az emberi jogok leple alatt". A vádlottak már a szeptemberben megkezdett per első napján beismerték bűnösségüket, és bocsánatot kértek Iszlam Karimov üzbég elnöktől. Külföldi jogi megfigyelők a bírósági eljárást komédiának minősítették, s szerintük a vallomások egy részét kínzással csikarták ki a vádlottakból.

A lázadás azzal kezdődött, hogy egy 60-100 fős fegyveres csoport május 12. éjszakáján megrohant egy börtönt Andizsánban, kiszabadított több ezer foglyot, köztük 23 olyan személyt, akik ellen muzulmán szélsőséges szervezethez tartozás vádjával folyt büntetőeljárás. Egyikük szerint az Akramíja nevű, betiltott muzulmán szervezetnek köszönhették kiszabadulásukat. A fegyveresek később elfoglalták a helyi kormányépületet, s elbarikádozták magukat ott, túszul ejtve tucatnyi rendőrt.

Másnap utcai tüntetések és összecsapások voltak a városban. Az ország vezetése bevetette a hadsereget, amely rövid úton vérbe fojtotta az emberi jogok megsértéséért bírált kormányzat leváltását követelő mozgalmat. Moszkva elítélte és üzbég szélsőségesek túlkapásának minősítette az andizsáni erőszakcselekményeket. "Az orosz fél e nehéz pillanatban támogatja a baráti Üzbegisztán vezetését" - közölte akkoriban a külügyminisztérium, s felhívta a figyelmet, hogy Üzbegisztán stratégiai partnere Oroszországnak.

A Fehér Ház önmérsékletre intette mind az üzbég kormányt, mind pedig az andizsáni tüntetőket, aggodalmát fejezte ki az erőszak kitörése miatt, és terrorszervezetnek nevezte azt a muzulmán csoportot, amelynek tagjait a felkelő fegyveresek kiszabadították az andizsáni börtönből. A felkelés leverésében alkalmazott véres eszközöket, túlzó erőszakot utóbb elítélte az Európai Unió és az Egyesült Államok is.

Iszlam Karimov üzbég államfő hétfőn Moszkvába utazott, ahol egy orosz lap szerint megkapja a Kreml áldását arra, hogy bármilyen alkalmas intézkedéssel számolja fel a nyugtalanságot országában.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.