Az EU-szemét fele tiltott anyag

Szakemberek hetekig vizsgálták az EU-ból kivitt hulladékok összetételét és megállapították, hogy a hulladékszállítmányok mintegy fele tiltott szennyező anyagot tartalmaz. Az Impel hálózat környezetvédelmi felügyelői szerint közös uniós szabályozásra van szükség a hulladékexport területén.

Az Impel szakemberei több héten át vizsgálták a hulladékot szállító hajók rakományát kilenc EU-tagország 17 kikötőjében. Összesen 258 hajó dokumentumait nézték át, ellenőrizve természetesen a rakományt is. A 148, hulladékot szállító hajó 48 százalékával volt valami gond, legtöbb esetben az ENSZ-egyezmények által export-tiltólistán lévő veszélyes hulladékot akartak fejlődő országokba szállítani.

A sokféle tiltott anyagot tartalmazó hulladék között volt svéd kábel, amit Kínába vittek volna és nagy mennyiségű kiselejtezett hűtőszekrény-kompresszor, amit Pakisztánnak címeztek. A felügyelők továbbá lett rézhulladékot is találtak, amit Panamába küldtek volna, és 14 konténernyi brit háztartási hulladékot, amit Indiának szántak. Francia feladóval 30 konténernyi változatos tartalmú szemetet találtak, amit ázsiai és afrikai országokba küldtek volna.

A mostani vizsgálatok eredménye megdöbbentette a szakembereket, ugyanis tavaly egy hasonló ellenőrzés alkalmával a kiszállításra váró hulladék-rakományok még csak 20 százalékban tartalmaztak illegális küldeményt. A környezetvédők sürgetik az uniós szabályozást a hulladékexport területén.

(forrás: eurohirek.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.