Száz lépés: újabb intézkedések a foglalkoztatás serkentésére

Az állást keresők munkahelyhez juttatását és a közszférában dolgozók rugalmas foglalkoztatását hivatott egyebek között szolgálni az a négy új foglalkoztatáspolitikai intézkedés, amelynek tervét a miniszterelnök várhatóan hétfőn jelenti be a Száz lépés program folytatásaként.

Az MTI kormányzati forrásból szerzett értesülései szerint egy évig járulékmentességet kapnának azok a  mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek legalább 3 hónapja nyilvántartott  álláskeresőt vesznek fel, és legalább két évig foglalkoztatják őt.

A január elsejétől életbe léptetni tervezett támogatási forma értelmében, ha a munkáltató nem tesz eleget továbbfoglalkoztatási kötelezettségének, akkor a támogatást a megfelelő kamatokkal együtt utólag vissza kellene fizetnie a költségvetésnek - derül ki az MTI  birtokába jutott, vonatkozó anyagból.

A kormányzat úgy kalkulál, hogy a program finanszírozásához nem szükséges költségvetési többletforrás, mondván: igaz, hogy átmenetileg a munkáltatói járulékok nem folynak be a költségvetésbe, de ez csak fiktív veszteség, hiszen a program nélkül nem is  valósulna meg az érintettek munkába állása. A kormány szerint a  foglalkoztatási időszak második esztendejében a munkáltatói járulékbefizetések már egyértelműen növelnék a társadalombiztosítás bevételeit.

egtakarítás érhető el a munkanélküli ellátórendszerben is, hiszen a felvett munkavállalónak nem kell tovább fizetni az álláskeresési támogatást, segélyt.

Lépj egyet előre! - ez a szlogenje a következő lépés-tervezetnek, amely azt a célt szolgálná, hogy a munkavállalók mostani tudásuknál magasabb, versenyképesebb szakképzettséget  szerezzenek. A program keretében, a jövő évtől pályázat útján ingyenes, a szakképzés megkezdéséhez szükséges felzárkóztató képzésben vehetnének részt a nyolc általánossal nem, vagy csak azzal rendelkező felnőttek.

Ingyenes képzés alanyai lehetnek azok is, akik szakképesítéssel rendelkeznek, de olyan szakmát szeretnének szerezni, amelyhez külön előképzettség szükséges és olyanok is, akik érettségivel bírnak, de szakképzettségük nincs.

Akik a képzést eredményesen fejezték be, és így korábbi végzettségükhöz képest magasabb képesítést szereztek, a minimálbér összegének megfelelő ösztöndíj formájában utólagos támogatásban is részesülhetnének.  

A kabinet a rugalmasabb foglalkoztatás feltételeit szeretné megteremteni  a közszférában azzal, hogy azt tervezi: a minisztériumokban, az önkormányzatokban és intézményeikben  felülvizsgálják a különböző munkaköröket, melyik alkalmas arra, hogy részmunkaidőben egy helyett több köztisztviselő, közalkalmazott lássa el a feladatokat.

Az új elképzelések szerint jövő év január elsejétől a prémiumévek programba beléphetnek majd azok is, akik 5 évvel állnak nyugdíjazás előtt (a korábbi 3 évvel szemben). A programba belépő köztisztviselő, illetve közalkalmazott  korábbi illetményének 70 százalékára - és nem 60 százalékára - számíthatna heti 12 órai munkáért. A kabinet regionális gazdálkodásfejlesztő és szolgáltató  központok létrehozását is tervezi, amelyek például felvilágosítást nyújtanának az aktuális pályázati lehetőségekről. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.