Az ammáni merénylet után az arab utca a terror ellen fordulhat

Nem ismert, hogy a korábbi alelnök milyen szerepet játszott az iraki ellenállásban. Kofi Annan ENSZ-főtitkár a háború óta először utazott Bagdadba.

Szombaton villámlátogatást tett Irakban az ENSZ főtitkára. Kofi Annan, aki 2003-ban illegitimnek minősítette az amerikai támadást, a háború óta most utazott először az országba. Az ENSZ 2003 októberében vonult ki Irakból, miután terroristák felrobbantották a képviseletet és megöltek 22 embert, köztük a főtitkár személyes képviselőjét, a brazil Sergio Vieira de Mellót.

Jordániában elfogták a szerdai hármas terrortámadást elkövető irakiak társát. Az aszszony az egyik öngyilkos merénylő felesége volt, és azért maradt életben, mert a Radisson szálloda báltermében nem működött a testére erősített pokolgép. Ekkor férje elküldte a helyszínről és maga robbantotta fel az esküvői vigasságra öszszegyűlt násznépet. Jordániában a hét végén komoly utcai megmozdulásokon ítélték el a terrorizmust. Amerikai elemzők abban reménykednek, hogy a mohamedán áldozatokat követelő terrortámadás után megváltozik az arab utca hangulata, és az iszlám mérsékelt erői felveszik a küzdelmet a radikális fundamentalistákkal.

Pénteken állítólag meghalt a régi iraki rendszer legmagasabb rangú, szökésben lévő vezetője, Izzat Ibrahim ad-Duri egykori alelnök. A megszállás után a leginkább keresett személyekről kiadott amerikai kártyapakliban az ő képe volt a treff királyon. Ad-Duri legalább 62 éves volt, és leukémiában szenvedett. Halálának pontos körülményei ismeretlenek, mint ahogy azt sem tudni, milyen szerepet játszott az ellenállásban.

Dzsalal Talabani iraki elnök szerint a jövő év végére ki lehet majd vonni a brit csapatokat, és az ország déli részén már a saját erők is fenn fogják tudni tartani a rendet. - Egyetlen iraki sem akarja, hogy az idegen katonák örökre az országban maradjanak - mondta a kurd politikus. A brit ITV tévének nyilatkozva azt is hozzátette, hogy az amerikaiak azonnali távozása katasztrófát okozna, mert polgárháborúba taszítaná Irakot, ami ártana az egész Közel-Keletnek.

Az iraki és az amerikai hadsereg nyugaton és északon folytatott terroristaellenes hadműveleteinek leállítását sürgették iraki szunnita politikai csoportok. Az Iraki Iszlám Párt szombati állásfoglalása szerint "a nagyszabású hadműveletek pokollá változtatták a lakosok életét, katasztrofális következményeikkel, civilek halálával, letartóztatásokkal és rombolással". Ezek az akciók leblokkolják a politikai folyamatot és rontják a biztonsági helyzetet - áll a közleményben. Más pártok szerint a hadműveletek célja kizárni a szunnitákat a választásokból. (AFP)

Az amerikai és iraki hadsereg északi hadmûveletében elfogott szunnita férfiak
Az amerikai és iraki hadsereg északi hadmûveletében elfogott szunnita férfiak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.