Miniszteri megbízott a kerékpáros ügyek koordinálására

Bodor Ádámot nevezte ki a kerékpáros közlekedésért felelős miniszteri megbízottnak Kóka János. Bodor Ádám feladata az lesz, hogy összegyűjtse azokat a forrásokat, programokat és feladatokat, amelyek a kerékpáros közlekedés fejlesztését szolgálják.

Az új tisztségviselőt vasárnap a Normafánál mutatta be a gazdasági és közlekedési miniszter a sajtó képviselőinek.

A korábban kerékpáros turizmusfejlesztéssel foglalkozó és az Európai Kerékpáros Szövetség alelnöki posztját betöltő megbízott 10 millió forintos kerettel rendelkezik a már meglévő és a hálózatfejlesztési tervben szereplő utak felmérésére.

A miniszter kiemelte a kerékpározás turisztikai, infrastrukturális és egészségügyi szerepét, de hangsúlyozta a közlekedésbiztonság javítását is. Emlékeztetett rá, hogy minden második nap életét veszti közlekedési balesetben egy biciklista.

A miniszter a pénzügyi forrásokról szólva elmondta, hogy jövőre "néhány száz millió" forint áll rendelkezésre fejlesztésre és karbantartásra. Hozzátette azonban, hogy 2007-től a II. Nemzeti Fejlesztés Terv keretében "sok milliárd" forint szabadítható majd fel uniós forrásokból erre a célra, így "sok száz kilométer bicikliút" épülhet.

Felhívta a figyelmet a Balaton körül és a Duna-kanyar mentén kiépített kerékpárutak után a Duna és a Tisza mentén építendő "transzeurópai közlekedési út" fontosságára, mert az szerinte "turisztikailag sok milliárd forintot hozna" az országnak.

Kóka János szerint a megbízott feladata a kerékpáros infrastruktúráért felelős minisztériumok feladatának összehangolása lesz, mert jelenleg "nincs egységes koncepció". Példaként említette, hogy ha a közútfejlesztéseket összehangolnák a kerékpárutak építésével, akkor ezek sokkal olcsóbban lennének megvalósíthatóak.

Fülöp György, a Magyar Kerékpáros Klub alelnöke az MTI-nek elmondta: a megbízott kinevezésétől az említetteken túl a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos oktatást és további infrastrukturális fejlesztést - többek között bicikliparkolók kialakítását - várják.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.