A rák és a vírus

A Mindentudás Egyeteme következő előadását A Vírusok és a rák címmel Schaff Zsuzsa orvosprofesszor tartja.

- Mióta tudunk rákkeltő vírusokról?

- A múlt század elején csirkéknél igazolták, hogy a szárnyasok szervezetében vírussal daganat hozható létre. Később más állatokban különböző vírusokkal szintén létrehoztak daganatokat. 1956-ban mutatták ki az első, egyértelműen vírus okozta humán daganatot, egyes afrikai gyerekek nyirokrákját. Fontos, hogy a vírus önmagában nem okoz rákot, bár jelenléte döntő. A nyirokrák kialakulásánál a maláriafertőzés játszott szerepet.

- E kórokozók közül melyek az ismertebbek?

- Az Egészségügyi Világszervezet idei adatai szerint az összes emberi rákos megbetegedés 15 százaléka hozható összefüggésbe vírusfertőzéssel. Nagyon sok esetben a hepatitis B- és C-vírus a kórokozó, amely májgyulladást, illetve májrákot okozhat. Napjainkban egyre több embert fertőz meg a humán papilloma vírus, amely a nők esetében méhnyakrákot okoz, a férfiaknál a péniszt támadja meg, illetve a nemi szervek környezetét.
A közelmúltban mutatták ki, hogy feji-nyaki rákok 20-50 százalékában ugyancsak ez a vírus játszik szerepet. Az egyik herpeszvírus a Kaposi-szarkóma néven ismert éreredetű bőrrákért felelős.

- Milyen jelek utalnak ilyen vírus jelenlétére szervezetünkben, és hogy védekezhetünk ellenük?

- A daganatkeltő vírusok a fertőzést követően általában nem észlelhetők. A vírusok jellegzetessége, hogy a kórokozó lappang, beépül a megfertőzött sejt genetikai anyagába, és ott olyan fehérjéket termel, amelyek gátolják a sejtosztódást leállító folyamatokat. A fertőzött sejt így kontroll nélkül szaporodik. A védekezési módszer vírusonként változó. Az ideális az, ha van védőoltás. Az előbb említettek közül egyedül a hepatitis B ellen létezik vakcina. A humán papilloma vírus elleni védőoltás klinikai kipróbálása talán a jövő év végén fejeződik be. Akkor talán megmondható, hogy miként kell adagolni és meddig tart a védettség. A problémát az jelenti, hogy humán papilloma vírusból legalább százat ismerünk. A nemi úton terjedő vírusokat a szokásos módon - tartós kapcsolattal, óvszerrel - kerülhetjük el.

- Illúzió azt hinni, hogy hamarosan megjelenik egy univerzális vírusirtószer. Mégis, milyen eredményeket értek el az utóbbi időben?

- A huszadik század a baktériumok elleni védekezés százada volt, a huszonegyedik század a vírusok elleni harcról szól. Egyre több és hatásos vírusgátló szert ismerünk. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan szinte mindegyik vírus ellen hatékony szert találunk.

A november 14-i előadás helye és ideje: Műszaki Egyetem, B28-as, Kozma László nagyelőadó, Magyar Tudósok körútja 2., 19.30; www.mindentudas.hu

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.