Bezárhatják a nemi esélyegyenlőséget nem betartó norvég vállalatokat

Bezáratja azokat a magáncégeket, amelyek nem hajlandók a nőknek megfelelő szintű képviseletet biztosítani a vállalatvezetésben - közölte pénteken az új norvég baloldali kormány, felmelegítve az előző, jobbközép kabinet fenyegetőzését.

"2006. január elsejétől életbe kívánok léptetni egy szankciórendszert, amely lehetővé teszi az esélyegyenlőségi szabályokat nem alkalmazó vállalatok felszámolását" - mondta Karita Bekkemellem, a múlt hónapban hivatalba lépett gyermek- és családügyi miniszter asszony külföldi újságírókkal tartott találkozóján.

A jobbközép kormány korábban elfogadtatott egy törvényt, amely legalább 40 százalékban határozta meg a nők arányát az állami vállalatok és az ország mintegy 550 részvénytársasága igazgatótanácsaiban.

A parlamentben megszavazott törvényt csak azokban az esetekben kell életbe léptetni, ha a vállalatoknak önkéntes alapon nem sikerült megfelelniük az esélyegyenlőségi követelmények első szakaszának a 2005. július elsejei határidő előtt, vagyis ettől az időponttól számítva a nők aránya az igazgatótanácsokban nem haladja meg a 21 százalékot. "Nem megy elég gyorsan. Nincs kedvem 20-30 évet várni arra, hogy a férfiak elég intelligensek legyenek ahhoz, hogy végre nőket is kinevezzenek az igazgatótanácsokba" - fejtegette Bekkemellem.

Az esélyegyenlőségi törvényt hamarosan górcső alá veszik a minisztertanácsban a 2006. január elsejei alkalmazhatóság szempontjából.

A cégeknek két évük lesz arra, hogy alkalmazkodjanak a rendelkezésekhez, különben adminisztratív eljárás indul ellenük, ami akár bezárásukhoz is vezethet.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.