Megérkeztek Irakba a magyar ajándék tankok

Pénteken megérkezett Irakba az a 77 darab T-72 típusú harckocsi, amelyeket Magyarország ajánlott fel a helyi fegyveres erőknek - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főosztálya az MTI-t.

A hadrendből kivont eszközöket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly év végi látogatása során ajánlotta fel az iraki fegyveres erők részére, azt követően, hogy a NATO felkérte a nemzeteket, támogassák az arab ország stabilitásának megteremtését - emlékeztet a közlemény.

Magyarország emellett két darab JVBT-55A típusú darus harckocsi vontatót és két VT-55A típusú harckocsi vontató átadásáról is intézkedett. A felajánlott eszközök, amelyeket a honvédség május 23-án, Magyarországon adta át az iraki félhivatalos képviselőinek, október közepén hagyták el az országot.

Gyurcsány Ferenc kormányfő tavaly év végi közlése szerint a terv az volt, hogy a Magyar Honvédség által már nem használt T-72-es harckocsikat az alakuló iraki demokratikus hadsereg az idén legkorábban tavasszal veheti használatba. A miniszterelnök akkor arról beszélt, hogy szerint ezek az eszközök fontos elemei lesznek az iraki hadsereg védelmi  képességének. A múlt év végén az is elhangzott, hogy a magyar honvédségnek jelentős megtakarítást jelenthet ez az átadás, hiszen nem kell pénzt költenie a tankok előírás szerinti megsemmisítésére. Magyarország arra is készült, hogy négymillió, a honvédség által már nem használt lőszert is átad az iraki erőknek.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.