Négy iraki hajtotta végre az ammani merényleteket

Négy iraki, köztük egy házaspár hajtotta végre a szerda esti ammáni robbantásos merényleteket - tudatta az al-Kaida iraki szárnyának közleménye az interneten.

"Valamennyien irakiak voltak a két folyó közötti földről" - fogalmazott a közlemény Irak ősi nevére, Mezopotámiára utalva. "A csoport a merényletek megszervezésével, előkészítésével és végrehajtásával volt megbízva. Fogadalmat tettek arra, hogy feláldozzák életüket és a legrövidebb utat választották ahhoz, hogy elnyerjék Isten áldását" - fogalmazott a közlemény, amelynek hitelességét nem lehet ellenőrizni. Az al-Kaida meg is adja a négy elkövető nevét. A három féri: Abu Kabib, Abu Muaz, és Abu Umajra, az asszony: Um Umajra. Utóbbi maga "választotta, hogy követi a férfit a mártírságban".

Hajtóvadászatot indítottak a tettesek ellen

Százhúsz személyt vettek őrizetbe Jordániában a szerdai ammáni merényletek után indított országos méretű hajtóvadászatban. Egy magas rangú rendőrségi illetékes beszámolója szerint az őrizetbe vettek többsége iraki és jordániai illetőségű. A három ammáni luxushotel elleni öngyilkos robbantásos merényleteknek - amelyek elkövetését az Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terrorista vezette "iraki al-Kaida" vállalta - eddig 60 halálos áldozata van, közöttük 38, többségükben palesztin származású jordániai. A halottak között van két amerikai állampolgár is.

A merényletekben egyébként életét vesztette a szíriai születésű filmrendező és producer, a 71 esztendős Moustapha Akkad, aki 1976-ban filmet készített Mohamed prófétáról, amelyben az iszlám előírásainak megfelelően a vallásalapító nem jelent meg. A detonációban meghalt Akkad 34 éves lánya is. Az amerikai nagykövetség jelentéséből nem derül ki, hogy Akkadékat értették-e a két amerikai áldozat alatt.

A hatóságok különösen fontosnak tartják a Hyatt és a Days Inn biztonsági személyzete két tagjának a vallomását, mivel beszéltek az öngyilkos merénylőkkel, miután felfigyeltek öltözékükre. Elmondásuk szerint az egyik iraki, a másik pedig öböl menti arab akcentussal beszélt. A merénylőket maradványaikból vett DNS-mintákkal próbálják azonosítani. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.