A politikai harc kereszttüzében az alaszkai kőolaj-kitermelés

Az amerikai képviselőház republikánus vezetői eltávolították a készülő költségvetési takarékossági törvényből azt a kiegészítést, amely zöld jelzést adott volna a kőolaj-kitermelésnek Alaszka természetvédelmi területén.

A szenátus a múlt héten a törvénytervezetet az észak-alaszkai sarkvidéki vadvédelmi területet a nagy olajtársaságok előtt megnyitó kiegészítéssel együtt fogadta el.

A képviselőház republikánus párti vezetői helyi idő szerint szerdán este azért távolították el a húszéves kőolajfúrási tilalmat feloldó kiegészítést, hogy a szorosnak ígérkező szavazás miatt biztosítsák a tervezet elfogadását, amely a kiadások visszafogásával öt év alatt 50 milliárd dollár költségvetési megtakarítást irányoz elő. A Republikánus Párt 26 képviselője ugyanis jelezte, hogy nem szavaznak a tervezetre, ha a költségvetést összeboronálják az alaszkai kőolaj ügyével. A kormánypártnak 14 fős többsége van a képviselőházban.

Az alaszkai kőolaj-kitermelés George Bush amerikai elnök energetikai politikájának egyik kiemelt célkitűzése, a készülő takarékossági törvénytervezet pedig deficitcsökkentő tervének a sarokkövét jelenti. A hiány a szeptember 30-án zárult pénzügyi évben 319 milliárd dollár volt.

Az alaszkai természetvédelmi területért folytatott háborúban a természetvédők csak egy csatát nyertek a kőolajfúrási tilalom feloldását sürgető elnökkel és a nagy olajtársaságokkal szemben, a harc azonban folytatódik, hiszen az sem zárható ki, hogy a kiegészítés visszakerül a törvénynek a szenátus és a képviselőház közötti egyeztetés során kialakuló végleges változatába. A Sierra Club természetvédő szervezet lobbistája úgy fogalmazott, hogyha csatát nyernek, akkor megvívhatják a következő ütközetet, ha viszont az ellenfél győz, a háborút is megnyeri.

Az alaszkai kőolaj kitermelésének a hívei azért csatolták a kiegészítést a készülő törvényhez, mivel költségvetési tervezetek ellen a házszabály szerint nem lehet obstruálni, azaz a szavazást a vita lezárásának az elutasításával megakadályozni. A törvény megszavazásához a 100 tagú szenátusban 51 voks kell, az obstrukciónak viszont csak 60 szavazattal lehet véget vetni.

A környezetvédők több mint két évtizede harcolnak a kőolajipari lobbi ellen, hogy megakadályozzák a 77 ezer négyzetkilométer kiterjedésű Arctic National Wildlife Refuge vadvédelmi terület megnyitását a kitermelés számára. A sarkvidéki táj nagy számú karibu (rénszarvas), pézsmatulok, jegesmedve, valamint sok millió vándormadár élettere. Egyedülálló ökológiai rendszerének megőrzése végett Dwight Eisenhower elnök 1960-ban védetté nyilvánította. A tundra mélye becslések szerint 10 milliárd hordónyi kőolajat rejthet. Környezetvédők szerint az alaszkai olaj egy évized múlva éreztetné csak a hatását a piacon, de akkor sem nyomna sokat a latban. Az Egyesült Államok naponta átlag 20 millió hordó, évente átlag 7,3 milliárd hordó kőolajat használ fel.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.