Brüsszel lerántja a leplet a „titkokról”

Az európai polgár szemében Brüsszel a döntéshozók és a döntéshozókat befolyásoló csoportok átláthatatlan szövevénye - ezen a képen akar változtatni az Európai Bizottság a szerdán elindított európai átláthatósági kezdeményezéssel, ami a 3D kommunikációs programot egészíti ki. Első lépésként néhány napja az interneten hozzáférhetővé tették mintegy 1300 - eddig "titkos" - szakértői munkacsoport listáját.

"Elszántak vagyunk abban, hogy megvilágosítsuk a brüsszeli döntéshozatali mechanizmust" - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. A Bizottság döntéseit - a gépkocsik paramétereitől a kívánatos levegőminőségi értékekig - szakértői csoportok készítik elő. Ezekben a munkacsoportokban a tudományok elméleti és gyakorló képviselői, az iparágak szereplői, civil szervezetek foglalnak helyet. Röviddel ezelőttig a nyilvánosság előtt ismeretlen volt ezeknek az előkészítő, tanácsadó bizottságoknak a tevékenységi köre, összetétele, néhány napja azonban az interneten közzétették a több száz oldalnyi információt. A lista azonban adatvédelmi és személyiségi jogi okokból nem tartalmazza a munkabizottságokban egyénileg részt vevők névsorát.

A további nyitás érdekében (okulva az Eurobarometer-felmérésekből, miszerint az uniós intézményekbe vetett állampolgári bizalom vagy bizalmatlanság együttesen, egyformán változik a különböző intézmények vonatkozásában,) az Európai Bizottság a polgárokkal és minden érdekelttel folytatandó párbeszéd és vita mellett intézményközi egyeztetést is javasol a jobb átláthatóságért, a költségvetési költések elszámoltathatóságáért, a dokumentumokhoz történő hozzáférés egyértelmű szabályozásáért. A vita kereteit egy új Zöld Könyv jelölné ki, amit az Európai Bizottság legkésőbb 2006 elejére tervez kiadni.

(forrás: eurohirek.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.