New York Times: Judith Miller nyugalomba vonult

Megvált a The New York Times napilaptól szerdán Judith Miller újságírónő, aki idén nyáron 85 napot töltött börtönben, mivel nem volt hajlandó vallomást tenni abban a vizsgálatban, amelyet az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik ügynöke személyazonosságának a fehér házi kiszivárogtatói után indított 2003-ban az igazságügyi tárca.

Az 57 éves Miller, aki 28 éven át volt a New York Times újságírója, a lap szerdai közleménye azonnali hatállyal "nyugalomba vonult". A kiadó, Arthur Sulzberger a lap nevében köszönetet mondott Judith Millernek azért a jelentős személyes áldozatvállalásért, amelyet egy fontos újságírói elv védelmében hozott.

Miller nem volt hajlandó megnevezni azt a fehér házi személyt, akivel annak idején Valerie Plame kilétéről háttérbeszélgetést folytatott, és inkább börtönbe vonult. Kiállását a The New York Times először támogatta és a sajtószabadság hősének nevezte. Az újságírónő végül forrásának, Lewis Scooter Libbynek, Dick Cheney alelnök hivatali vezetőjének az írásos felhatalmazására mégis vallomást tett.

Kollégái később megkérdőjelezték Miller szerepét és őszinteségét az egész ügyben és az is kiderült, hogy az újságírónő Szaddám Huszein diktátor eltávolítása előtt több olyan cikket írt a bagdadi rezsim tiltott fegyvereiről, amelyektől a szerkesztőség tavaly az iraki tömegpusztító fegyverek ügyében gyakorolt önkritikájában konkrétan is elhatárolódott. Maureen Dowd, a lap vitriolos tollú kommentátora "tömegpusztító nőnek" nevezte, elkényeztetett dívának, akinek a gyengéje az erős férfiak.

A sajtó szerint fehér házi források bosszúból szivárogtatták ki 2003-ban Valerie Plame fedett CIA-ügynök nevét, mivel férje, Joseph Wilson volt diplomata az iraki háború után újságcikkben cáfolta Bush elnöknek azt az állítását, amely szerint Szaddám Huszein rezsimje uránércet akart volna vásárolni Nigerben fegyverkezési programja számára.

Libby ellen október végén hamis eskü, az igazságszolgáltatás akadályozása és a hatóságok megtévesztése címén vádat emeltek. Az újságírónő és a New York Times megállapodása értelmében Judith Miller nyugalomba vonul, a lap pedig le fogja közölni az álláspontját megmagyarázó levelét.

Miller tagja volt annak az újságíró csapatnak, amely 2001-ben Pulitzer-díjat kapott a globális terrorizmusról írt riportokért. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.