Az al-Kaida szerint az ammáni szállodák voltak "az iszlám elleni háború" támaszpontjai

Legalább ötvenhét halálos áldozata és ötszáznál több sebesültje van a jordániai merényletsorozatnak. Az al-Kaida vállalta a jordániai robbantásokat Jordániában letartóztatták a merényletek több gyanúsítottját. Magas rangú palesztin biztonságiak vannak az áldozatok között. A jordániai biztonsági erők izraelieket evakuáltak a robbantások előtt.

A három ammáni szálloda, amelyeket szerda este ért terrortámadás, "az iszlám elleni háború kiindulópontjai" voltak, ezért kerültek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnyának célkeresztjébe - közölte a terrorcsoport internetes közleményében.

A három szálloda "az iszlám elleni háború kiindulópontjaivá és a keresztesek iraki, arab-félszigeti és palesztinai jelenlétét segítő támaszpontjává" vált - olvasható a világhálón csütörtök este, az al-Kaida Mezopotámiai Szervezete nevében megjelent közleményben, amelynek hitelességét egyelőre nem lehet megállapítani.

Az al-Kaida immár második csütörtöki közleményét bevallottan a muzulmánoknak szánta, hogy elmagyarázza, miért választotta ki éppen ezeket a jordániai célpontokat, miután a robbantássorozat az arab világban is felháborodást váltott ki.

Az al-Kaida tagjai "meglehetősen hosszú időn keresztül tanulmányozták és azonosították be a belső célpontokat. A három szálloda "az amerikai és izraeli, valamint egyes nyugat-európai országok titkosszolgálatainak kedvelt munkahelyeivé váltak" - olvasható a közleményben.

A szállodákban "titkos csatákat indítottak, a terrorizmus elleni háború nevében, Egyiptom és Szaúd-Arábia, valamint a Palesztin Hatóság és a jordániai áruló (II. Abdalláh király) hírszerző szolgálatainak részvételével" - tette hozzá a szervezet.

Az Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terrorista vezette szervezet csütörtök délelőtt az al-saf.net honlapra felhelyezett nyilatkozatában jelentette be, hogy emberei követték el a véres robbantásokat három előkelő ammáni szálloda, a Radisson SAS, a Hyatt és a Day Inn ellen. "Bátor oroszlánjaink ismét lecsaptak Ammánra. A célpontok tanulmányozása és felderítése után a három szállodát választották, melyeket a jordániai diktátor a hitünk ellenségeinek, a zsidóknak és a kereszteseknek a kertjévé változtatott" - írták a terroristák.
Marvan Moaser jordániai miniszterelnök-helyettes előzőleg kijelentette: Zarkávi a terrorakciók első számú gyanúsítottja. Korábban a Hyatt szálloda egyik alkalmazottja azt vallotta, hogy az önmagát felrobbantó merénylő iraki akcentussal beszélt. Ugyancsak az al-Kaidát tette felelőssé a merényletekért Hosjar Zebari iraki külügyminiszter, aki váratlanul Ammánba érkezett.
A robbantássorozatban a legfrissebb adatok szerint 56 ember, köztük 12 külföldi vesztette életét és 96-an megsebesültek.

Marván Moaser első miniszterelnök-helyettes a CNN hírtelevíziónak késő este elmondta: a halálos áldozatok többsége jordániai. A jordániai miniszterelnök-helyettes korábban az ammani televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a Grand Hyatt szállóba egy robbanóanyaggal megrakott gépkocsi próbált meg behatolni.

A robbantásokat öngyilkos merénylők követték el a Radisson SAS szállodalánc ammani hoteljének bankett-termében, a Grand Grand Hyatt hotelben és a Days Inn szállodában. Mindhárom szálloda a főváros Dzsebel nevű kereskedelmi negyedében található, vendégeik főleg amerikai, európai üzletemberek és diplomaták, izraeli és nyugati turisták.

A jordániai hatóságok a terrortámadások után lezárták az arab ország szárazföldi határait. Dobokay Gábor ammáni magyar nagykövet elmondta: mind a három szállodát végigkérdezték, de a Radisson hotelen kívül a másik kettőben nem voltak bejelentett magyar vendégek. A Radissonban ugyan egy magyar házaspár lakott, de ők a merénylet időpontjában éppen a magyar külképviseleten vendégeskedtek, és már nem is térnek vissza a szállodába. A nagykövet közölte: Jordániában jelenleg egy 35 fős magyar turistacsoport tartózkodik, de ők szerdán Akabába tettek kirándulást, így a csoport tagjainak nem esett bántódása.

George Bush amerika elnöke a leghatározottabban elítélte a támadást, és egyben felajánlotta Washington segítségét a nyomozáshoz - közölte Scott McClellan fehér házi szóvivő, hozzáfűzve, hogy Jordánia az Egyesült Államok közeli barátja. Nem sokkal korábban Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter "nagy tragédiának" nevezte a támadássorozatot.

Kofi Annan, az ENSZ főtitkára a robbantások hírére töltötte csütörtökre tervezett ammani látogatását - közölte egyik szóvivője. A világszervezet vezetője jelenleg a szaúd-arábiai Dzsiddában tartózkodik. A főtitkár elítélte a robbantásokat és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, Jordánia népének és kormányának.

Az al-Kaida vállalta a jordániai robbantásokat

Az iraki al-Kaida vállalta a szerda esti, 57 halálos áldozattal járó ammáni merényleteket. Az Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terrorista vezette szervezet csütörtökön az al-saf.net című honlapon tette közzé nyilatkozatát, amely szerint ők követték el a véres robbantásokat három előkelő ammáni szálloda ellen. Az al-Dzsazíra és az al-Arábíja műholdas televíziós csatornák által is jelentett közlemény hitelességét eddig még nem tudták megállapítani. Mindazonáltal Marvan Moaher jordániai miniszterelnök-helyettes kijelentette: Zarkávi a terrorakciók első számú gyanúsítottja.

Gyanúsítottakat tartóztattak le

A jordániai hatóságok csütörtökön letartóztatták a merényletek több gyanúsítottját. Hivatalos bejelentés szerint a gyanúsítottak mellett több gépkocsit is lefoglaltak, amelyeknek közük lehetett a terrorakciókhoz. A közlemény nem részletezte sem az őrizetbe vettek számát, sem pedig kilétét. A jordániai közbiztonsági hivatal egyúttal közölte, hogy nem voltak előzetes értesüléseik arról, hogy merényleteket készítenek elő a három szálloda ellen.

Az ENSZ BT is elítélte az ammáni merényleteket

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a szerdai ammáni merényleteket, és a tettesek mielőbbi elfogását sürgette egy csütörtöki nyilatkozatában.

"A Biztonsági Tanács megerősíti, hogy a terrorizmus, bármilyen formában is nyilvánul meg, az egyik legsúlyosabb fenyegetés a nemzetközi békére és biztonságra nézve. (...) Minden terrorista cselekedet igazolhatatlan bűncselekmény, függetlenül attól, hogy mi az indítéka, bárhol, bármikor és bárkik is követik el" - hangzik a nyilatkozat.

A BT felszólította a nemzetközi közösséget, hogy segítsen Ammánnak a tettesek felkutatásában és bíróság elé állításában. Az ENSZ főtitkára, Kofi Annan pénteken ellátogat a közel-keleti országba.

Magas rangú palesztin biztonságiak az áldozatok között

Két magas rangú palesztin biztonsági illetékes, egy palesztin bankvezető és a kairói palesztin nagykövetség kereskedelmi attaséja is életét vesztette a merényletekben - közölte csütörtökön a Palesztin Hatóság ammáni diplomáciai képviselője. Básir Nave vezérőrnagy, a ciszjordániai katonai felderítés vezetője és Abed Allun ezredes, a megelőző biztonsági erők magas rangú tisztje is a Grand Hyatt szállodában bekövetkezett robbanásban halt meg - közölte Attala Heri nagykövet.

Izraelieket evakuáltak a robbantások előtt

"Egy bizonyos számú izraeli állampolgárt" evakuáltak a jordániai biztonsági erők a merényletek célpontjává vált szállodákból még a robbantások előtt - írta internetes kiadásában csütörtökön a Háárec című izraeli napilap. A lap úgy tudja, hogy az evakuációt egy különleges riadó után rendelték el, majd a biztonsági erők kíséretében hazautaztatták őket.

Az izraeli terrorizmusellenes szervek szerdán felszólították az ország állampolgárait, hogy ne utazzanak Jordániába. A külügyminisztérium állítása szerint egyetlen izraeli sem sérült meg a robbantásokban.

Tartálykamion felgyújtásával kezdték a terroristák?

A szerdai ammani robbantások előtt a jordániai főváros határában egy tartálykamion gyulladt ki, és a hatóságok szerint a tűzesetnek köze van a merényletekhez. Biztonsági források úgy vélik: a jármű lángra lobbanása nem véletlen volt, hanem azt készakarva gyújtották fel, hogy az oltáshoz, illetve a mentéshez sok tűzoltót, rendőrt és polgári védelmi szakembert vezényeljenek ki, és ezzel elvonjanak jelentős számú mentőalakulatot a szállodákban történt robbantások következményeinek felszámolásától. A tartálykocsi távol a hotelektől gyulladt ki.

(MTI/Reuters/AFP) )

Romeltakarítás a Radisson SAS szállodában
Romeltakarítás a Radisson SAS szállodában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.