Kötetben is megjelent a Szeplőtelen fogantatás

A Fidesz megalakulásáról, az alapvető politikai változásokat magábanhordozó '80-as évekről szól Pünkösti Árpádnak, a Népszabadságújságírójának Szeplőtelen fogantatás című könyve, amelyet Budapestenmutattak be.

"A könyv kicsit a rendszerváltozás Fidesz-központú, egyetemi-ifjúság központú története" - mondta a bemutatón a szerző, akinek a könyvvel azonos című közéleti sorozata hét éven át jelent meg a napilapban.

Az 520 oldalas kötet ugyanakkor nem ezeket az írásokat gyűjtötte csokorba. A könyv a szakkollégiumok mellett külön fejezetet szentel Orbán Viktor gyerekkorának, családjának, viselkedése, nézetei formálódásának, szocializációjának, "elszántságot sugalló ifjú éveinek" - olvasható a könyvbemutató sajtóanyagában.

Kéri László politológus kiemelte: a könyv nem csak a Fideszről és a párt előtörténetéről, az egyetemi mozgalmakról szól, hanem nélkülözhetetlen társadalom- és politikatörténet. A slendrián, slampos diktatúra szétesésének története - fogalmazott.

Sajnálatának adott hangot, hogy a bemutatón Fidesz-politikusok - Urbán László kivételével - nem vettek részt. Mint mondta: nem jön ki ebből a könyvből olyan rosszul a Fidesz, amely indokolná, hogy ne legyenek jelen. Elég jó a kép, ami kikerekedik róluk - mondta Kéri. Pünkösti közölte, hogy a bemutatóra meghívták Orbán Viktort, Kövér Lászlót, Szájer Józsefet és Stumpf Istvánt is.

Kéri szerint nem kampánycélokat szolgál a könyv, olyan embertelen feltáró munka van mögötte, amire kutatóintézetet kellene létrehozni.

Lengyel László közgazdász, politológus kifejtette: ez a munka örököse a harmincas évek falumozgalmában kialakult szociográfiai alaposságnak. Nemcsak Orbán Viktor életét dolgozza fel, életpályákat látunk - mondta.

"A nyolcvanas évek az csupa egymás közé zárt ember története, akik barátok voltak,(...) szerették egymást. Utána a kilencvenes évek és az ezredforduló arról szól, hogy nem ismerek rá a saját feleségemre, apámra, fiamra, testvéremre, a barátomra. (...) Ezek a fiúk (...) a politikában felismerték a könyörtelen érdekeket és aszerint cselekedtek, az érdekeik vezérelték őket, és hatalomra kerültek" - fogalmazott Lengyel László, hozzátéve: most azon dolgoznak, hogy ismét megszerezzék a hatalmat.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.