Az Orbán család lakáscseréi a parlamenti bizottság napirendjén

Orbán Viktor meghallgatása helyett az Orbán házaspár lakáscseréiről szóló részjelentés kerül előtérbe a bizottság mai ülésén azt követően, hogy a volt miniszterelnök november 16-át jelölte meg alkalmas időpontnak ismételt meghallgatására. Vadai Ágnes, a bizottság szocialista elnöke közölte: "kedden este (...) kaptam faxot (...), hogy Orbán Viktor november 16-án áll a bizottság rendelkezésére".

A testület így mai ülésén az Orbán házaspár lakáscseréiről szóló részjelentést tárgyalja meg. A testület a Mester utcai, a Haris közi lakások cseréjének és a Cinege úti lakás vásárlásának körülményeit tekinti át. Elsősorban azt vizsgálja, hogy a Haris közben lévő, 63 millió forintért eladott lakásból hogyan lett a XII. kerületi Cinege úton vásárolt - becslések szerint - 140 millió forint körüli ingatlan - mondta a bizottság elnöke. Vadai Ágnes úgy vélekedett: az a fő kérdés, hogy egy 63 millió forintért eladott ingatlan árából - ami szakértők szerint egy felülértékelt ingatlan volt -, hogyan vásárolt a házaspár egy 140 millió forintos ingatlant.      

Vadai Ágnes úgy vélekedett: "a volt miniszterelnök igenis felhasználta politikai kapcsolatát, befolyását saját és családja meggazdagodása érdekében". Hozzátette: mindez súlyos morális válságot jelez.

Szabó Zoltán: Orbánék jogosulatlan előnyt fogadtak el

Jogosulatlan előnyt fogadott el évekkel ezelőtt Orbán Viktor és felesége, amikor Mester utcai lakásukat elcserélték a Haris közben lévő korábbi ingatlanjukra - mondta Szabó Zoltán, az Orbán-bizottság tagja szerdán, a testület ülését megelőzően, Budapesten. A szocialista képviselő úgy fogalmazott: "Orbánék Mester utcai lakásukat jogosulatlanul cserélték el a Haris közire. Jogosulatlan előny biztosított számukra a hivatalnok, aki a cserét jóváhagyta. (...) Az önkormányzat, mielőtt beköltöztek volna, mintegy egymillió forintért újíttatta fel azt a lakást".

A szocialista képviselő közölte: a volt miniszterelnök és felesége ezt a lakást négy évig bérbe adta, amely bérleti díjának vagyonnyilatkozatukban való feltüntetésével kapcsolatban  ellenmondásos nyilatkozatok hangzottak el a közelmúltban. A nyilatkozatok egyike felveti a szabálytalan adózás lehetőségét. Szabó Zoltán hozzátette: Orbánék mostani, XII. kerületi  ingatlanjának értéke - becslés szerint - 120-140 millió forintot kell hogy érjen. Mindeddig - a közigazgatási hivatal vezetőjének rendelkezésével ellentétesen - a XII. kerületi polgármesteri hivatal a ház felújításával kapcsolatos érvényes építési engedélyt a bizottságnak nem adta ki - mondta a képviselő.

Az Országgyűlés házszabálya szerint a bizottságnak zárójelentés elkészítésével kell lezárnia tevékenységét. E dokumentum várhatóan november 19-re készül el. Vadai Ágnes közölte: egyelőre arról nincs szó, hogy a meghosszabbítanák a bizottság november 19-ig érvényes mandátumát.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.