Meghiúsított támadás Ausztráliában

"Katasztrofális támadást" került el Ausztrália, mikor tegnap hajnalban tizenhét terroristagyanús személyt tartóztattak le a hatóságok - közölte New South Wales rendőrfőnöke, Ken Moroney. A vádak: terroristatámadás tervezése és "erőszakos dzsihád Ausztráliában".

Az elfogott szélsőségesek a hatóságok szerint nagyszabású terrorakcióra készültek, és az előkészületek már az utolsó fázisban tartottak. A razziákon 500 rendőr vett részt, akik a londoni metrómerényleteknél használtakhoz hasonló vegyi anyagokat, fegyvereket, számítógépeket, hátizsákokat és úti okmányokat foglaltak le.

Kilenc feltételezett terroristát vettek őrizetbe Melbourne-ben, nyolcat pedig Sydneyben. Az utóbbiak közül egyik gyanúsítottat válságos állapotban kezelik kórházban, miután ellenállt a letartóztatásnak, s a rendőrökkel vívott tűzharcban nyakon lőtték. A hatóságok szerint a csoportok még nem szemelték ki a célpontokat, sajtóértesülések a sydneyi operaházat, az Öböl-hidat és a tőzsdét nevezték meg potenciális célpontokként. A letartóztatottak között van Abu Bakr (más néven Abdul Nacer Benbrika) algériai származású, 1989 óta Ausztráliában élő muzulmán hitszónok, aki egyben az iszlám fundamentalista csoport vezetője. Tanítványait az iraki lázadók "szent háborújához" való csatlakozásra buzdította. A óceániai országnak Afganisztánban és Irakban is szolgálnak katonái.

Ausztrália földjét eddig még soha nem érte támadás békeidőben. A tegnap hajnali razziák megakadályozták, hogy ez megváltozzon. A konzervatív John Howard ausztrál miniszterelnök a 2001. szeptember 11-i támadás után az elsők között volt, aki felajánlotta országa segítségét George Bushnak: Ausztrália ma csaknem 1500 katonát állomásoztat Irakban.

A "terror elleni háború" óceániai bástyáját ugyanakkor több támadás is érte már. A térség terrormerényletei az Amerikával kötött szövetség miatt ausztrál célpontok ellen irányulnak. A 2002-es, Baliban történt, 202 halálos áldozatot követelő robbantásnak 88 ausztrál áldozata volt. 2004 szeptemberében Jakartában bomba robbant az ausztrál követség előtt. A Dél-Ázsiában és Óceániában tanyázó, al-Kaida-kapcsolatokkal is rendelkező Dzsemaja Iszlamija szervezetet - 18 másik csoporttal együtt - betiltották Ausztráliában.

Az elfogott hitszónok - az Oszama bin Ladent "nagyszerű embernek" nevező - Abu Bakr nem volt ismeretlen a hatóságok előtt. Márciusban elvették az útlevelét, mert "kárt okozhat Ausztrália vagy más ország biztonságában". - A dzsihád a hitem része, az én vallásom nem tolerál más vallást - nyilatkozta egyszer.

Howard a múlt héten bejelentette, hogy konkrét információk alapján feltételezhető: terrortámadás készül az ország ellen. Ezután a miniszterelnök hamar keresztülvitte a parlamentben - polgárjogi szakértők és ellenzékiek aggodalma ellenére - a terrorizmus elleni törvény módosítását, mely kiterjesztette a rendőrség jogkörét a terrortámadásokkal gyanúsítható személyek őrizetbe vételében. A 18 hónapos nyomozást követő keddi razziákat már ennek alapján hajtották végre. 240 órányi hanganyag áll a bíróságok rendelkezésére, a rendőrség 2004 júliusa óta gyűjtött anyagokat a szélsőséges csoportról.

Bevetés elõtt az ausztrál rendõrök
Bevetés elõtt az ausztrál rendõrök
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.