Szigorú EU-ajánlás lesz, büntetés nem

Magyarország jövőre szigorú költségvetési ajánlásokra számíthat Brüsszelből, miután az EU-tanács is megállapította: a korábbiaknak ismét nem tett eleget. A kohéziós pénzek megvonásával nem fenyeget az EU.

Az Európai Bizottság (EB) mellett a pénzügyminiszteri tanácsot, az Ecofint is aggasztja a magyar államháztartás helyzete, továbbá az, hogy a brüsszeli ajánlásokkal ellentétben a kormány nem tett kiigazító lépéseket a korábban már felfelé módosított hiánycél tartására - derült ki kedden, az Ecofin ülésén. Mindez nem meglepetés: Budapesten is arra számítottak, hogy az EU-tanács elfogadja az EB októberi ajánlását. Ez meg is történt, ám a (módosított) magyar konvergenciaprogram szempontjából kedvező, hogy az Ecofin még elképzelhetőnek tartja az egész program tervezett végkifejletét. Vagyis azt, hogy 2008-ra sikerül a deficitet a GDP három százaléka alá szorítani - ahogy a stabilitási paktum megköveteli -, és ezzel teljesíthető lehet az euró 2010-es bevezetése, amit a kormány továbbra sem adott fel.

Az Ecofin "sajnálattal állapította meg: az idei hiánycéltól jókora eltérés mutatkozik, s a kormány a korábbi kötelezettségvállalások ellenére úgy döntött, nem tesz kiigazító lépést". A korábbi hiánycél 3,6 százalék volt, amit 6,1 százalékra kellett módosítani. Főleg azért, mert az Eurostat útmutatása szerint a hiány terhére kell könyvelni az autópálya-építéseket, de adódtak "csúszások" is, főleg áfabevétel-kiesés miatt.

Az Ecofin szerint "valószínűtlen", hogy 2006-ra tartani lehetne akár "az új, sokkal puhább deficitcélt is". Ennek egyrészt számszaki oka van: a (módosított) 4,7 százalékos célból minden bizonnyal rögvest 5,2 lesz, mivel - ahogy Veres János pénzügyminiszter fogalmazott - egy "feltételezett döntés" szerint a hiány terhére kell írni 2006-ban és 2007-ben a Gripen gépek beszerzését. Ez évi fél százalék többletet jelent. Az Ecofin kétségeinek fő oka azonban inkább az, hogy úgy véli: a Budapesten hétfőn elfogadott, ezermilliárd forintos adócsökkentési csomag nem segíti elő a konvergenciaprogram betartását. Az Ecofin kimondja: az adócsökkentések időzítését és végrehajtását a deficitcél elérésétől kellene függővé tenni.

Az előző napon kellemetlenül hatott, hogy - a szokástól eltérően - az euróövezet pénzügyminisztereinek külön ülésén is aggodalmak hangzottak el a magyar államháztartási helyzetet illetően. Ismételten kiderült viszont, hogy az ajánlások be nem tartása miatt a kohéziós alapokból jövő EU-források visszatartása - lényegében az elvileg lehetséges egyetlen szankció - nem fenyegeti Magyarországot. Joaquín Almunia illetékes EU-biztos megerősítette, nincs ilyesmi napirenden, noha "a kérdés már felmerült".

December 1-jéig a kormány - a most újabb stádiumába lépett túlzottdeficit-eljárástól függetlenül is - új konvergenciaprogramot köteles beadni Brüsszelben. Veres János elmondta, miután az új számokról nincs kormánydöntés, nem beszélhet a módosításokról. A magyar program és saját értékelése fényében az EB a jövő év elején új - Almunia szerint szigorú - ajánlásokat fogalmaz meg. Elvileg elképzelhető, hogy Brüsszel GDP-százalékban kifejezve ír majd elő hiánylefaragást, azaz a "recept" nyíltan megszorító intézkedéseket jelent - vagy pedig végleg borul az euró 2010-es bevezetésének terve. Sajtóértekezletén Veres optimista volt: utalt a június óta javuló költségvetési egyenlegre, valamint arra, hogy nem a magyar deficitcél változására reagált érzékenyen a piac, hanem a világpiaci tendenciákra.

Almunia és Brown az Ecofin-ülés utáni sajtótájékoztatón
Almunia és Brown az Ecofin-ülés utáni sajtótájékoztatón
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.