Tiszta energiára állnak át a Volvó svédországi üzemei

A Volvo hozza létre a világ első szén-dioxid-mentes autógyárát, ahol az áramfogyasztást és a fűtést egyaránt szélenergia és bio-üzemanyag biztosítja.

A Volvo tehergépkocsi-gyártó telepén tervezett beruházással olyan berendezéseket alakítanak ki, amelyek a szélenergia és környezetbarát üzemanyagok felhasználásával biztosítják a szükséges villanyáramot és a fűtést.

A Volvo vezetése úgy érzi, az autóipar különös felelősséggel tartozik az üvegházhatásért felelős szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért. A világ egyik legnagyobb haszonjármű-gyártójaként a cég folyamatosan törekszik a tisztább és egyre üzemanyag-takarékosabb motor kifejlesztésére, hiszen minél kevesebb üzemanyagot fogyaszt egy gépkocsi, annál kevésbé terheli szén-dioxiddal a levegőt.

A vállalat most egy göteborgi energiaszolgáltató céggel közösen öt nagy szélerőművet és egy új bioüzemanyag telepet épít tuvei gyárának szomszédságában. A gyártáshoz szükséges energiafelhasználásban 20 százalékos megtakarítást remélnek, de a beruházás ennél nagyobb horderejű, hiszen csak az öt szélerőmű 4 százalékkal növeli a szélenergia-felhasználás arányát a svédországi energiafogyasztásban. (Amikor a telep nem használja el az előállított energiát és hőt, azt más fogyasztók felé irányítják majd a területi fűtési és áramhálózat révén.) A szélerőművek és a bio-üzemanyag telep 2007-re készül el.

Ha a módszer gazdaságosnak bizonyul, a Volvo több gyárát is szén-dioxid-mentesíti.

A Környezetvédelmi Ügynökség becslései szerint 2010-ig Svédországnak az 1990-es szinthez viszonyítva 1 százalékkal sikerül csökkentenie szén-dioxid kibocsátását. A Volvo ebben jelentős szerepet játszhat. Amennyiben minden telephelyét szén-dioxid-mentesíti, ezzel egy teljes százalékponttal járul hozzá az ország szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez.

(forrás: eurohirek.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.