Három az igazság

Megkezdődött az UEFA végrehajtó bizottságának máltai ülése, amelynek legfőbb napirendi pontja a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére pályázók körének szűkítése.

"A döntés előtt nekünk már nincs tennivalónk, azaz itt, a helyszínen nem lehet lobbizni - mondta a távirati iroda érdeklődésére Bozóky Imre MLSZ-elnök. - A vb a már korábban elkészült írásos beszámolók, helyzetértékelések alapján hozza meg határozatát; azt valószínűleg kedd kora délután ismerjük meg."

Magyarország és Horvátország együttes pályázatához hasonlóan közös kandidatúrát nyújtott be Lengyelország és Ukrajna. A további jelentkezők: Görögország, Olaszország és Törökország. A szűkítés után az UEFA jövő decemberben jelöli ki a 2012-es Eb helyszínét.

A magyar-horvát pályázatról - akárcsak a többiről - az UEFA honlapján olvasható az illetékes testület összefoglalója, amelyet a kandidálóktól beérkezett információk alapján a végrehajtó bizottság számára készített. Íme, a beszámoló lényeges pontjai:

Általános jellemzés: a közös rendezés nemcsak a két ország, hanem az egész régió részére nagyon fontos. Mindkét ország rendezett már világversenyeket, de igazán nagy sportesemény lebonyolításában nincs komoly tapasztalata. Horvátországban a lakosság 83 százaléka támogatja a közös pályázatot; Magyarországon a támogatottság 45,5 százalék.

Állami garancia: mindkét ország kormánya támogatja a rendezési törekvéseket, komoly ellenzőkről nem érkezett jelentés.

A labdarúgás helyzete: mindkét országban viszonylag alacsony az érdeklődés a válogatott mérkőzései iránt. Horvátországban a sportrajongók 70 százaléka néz futballközvetítéseket, a 2004-es Eb meccsei közül négy bekerült az év tíz legnézettebb sportközvetítése közé. Magyarországon a sportrajongók 30 százaléka nézi a futballközvetítéseket, tavaly a 10 legnézettebb sportesemény közé csak két meccs került be a portugáliai Eb-ről. (Magyarország nem vehetett részt a kontinenstornán, ahogyan 1972 óta egyszer sem.)

Stadionok: nyolc városban, nyolc stadionban rendeznék a mérkőzéseket. A létesítmények közül hármat át, hármat fel kell építeni, kettőt pedig még éppen csak megterveztek. Valamennyi stadion építésének a finanszírozása garantált. Arról nincs pontos információ, hogy a tervezett Eb-létesítmények infrastrukturális szempontból mindenben megfelelnek-e majd az UEFA előírásainak.

Szállás, turizmus: Magyarország és Horvátország is komoly tapasztalatokat szerzett ezen a területen, a négy- és ötcsillagos szállodák száma és befogadóképessége azonban egyelőre nem felel meg az UEFA elvárásainak. Horvátországban Zágráb és Split - a többi közt - megnyitó ünnepséget, valamint negyed- és elődöntőt kíván rendezni, ám ezekhez egyelőre nincsenek meg a feltételek, a szurkolók elhelyezése megoldatlan. Jelenleg Rijeka az egyetlen város, amely megfelelően vendégül tudná látni az Eb-re érkező szurkolókat. Magyarországon Budapest minden szempontból megfelelő Eb-helyszín lenne. Székesfehérváron a szállodák száma nem elegendő, de mivel a város közel van Budapesthez, ez a probléma megoldható. Debrecenben és Győrött nincs kellő számú és minőségű szálláshely.

Távolság, közlekedés: a legnagyobb távolság Debrecen és Split között van (950 kilométer), a legközelebb Budapest és Székesfehérvár (69 km) fekszik egymáshoz. Noha a városok közti distancia általában csekély, az utazási idő hosszúnak tetszik.

Biztonság: a rendőrség mindkét országban kulcsszerepet kap a mérkőzések zavartalan megrendezésében. A biztonsági elemzések, a megelőző intézkedések terve alaposan kidolgozott, és megfelel a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak. A pályázók e tekintetben nagyon jó anyagot állítottak össze.

Bozóky Markovic horvát elnökkel a jelentkezés aláírása után
Bozóky Markovic horvát elnökkel a jelentkezés aláírása után
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.