Bush ellen játszik az isteni Diego

A televíziós műsorvezetővé avanzsált egykori argentin futballsztár, Diego Maradona legutóbbi műsorában Castróval készített interjút, s szavát adta, hogy tüntetni fog "a nagy ellenség", Bush ellen, amit meg is tett.

Az interjú Fidel Castróval néhány nappal az előtt ment adásban, hogy George W. Bush amerikai elnök Argentínába látogatott volna az Amerikai Államok Szervezetének IV. csúcstalálkozójára. Diego Maradona, aki pár évvel ezelőtt még kemény kokainfüggőségben szenvedett, augusztus óta vezet saját televízió-műsort az egyik argentin kereskedelmi csatornán. A hetente jelentkező műsor - amelynek vendége volt már Pelé, Gabriela Sabatini, Antonio Banderas is - az egyik legnézettebb televíziós programok közé tartozik Argentínában. Maradona felépülését, s így mostani tévés sikerét kubai orvosoknak és Castrónak is köszönheti, hiszen 2000 és 2004 között a karibi szigetországban vett részt elvonókúrákon. Amikor az interjú kedvéért ismét "második hazájába", Kubába látogatott, rajongással beszélgetett Castróval, akit "apjaként tisztel". Az interjú közben egyébként a kubai vezető a "sport Che Guevarájának" nevezte Maradonát, aki Che arcképével díszített trikót viselt. Maradona sajátos módon rótta le elismerését a Comandante előtt: bemutatta a bal lábán lévő Fidel-tetoválást.

A havannai elnöki palotában készített, csaknem ötórás interjú alatt a főparancsnok beszédén érződött, hogy elméje friss még, de eléggé artikulálatlanul tudja csak kimondani a szavakat. Castro elmondta, hogy körülbelül hatszáz különféle merényletkísérletet élt túl, igaz, egyszer sem találta el lövedék. Szóba került a Mar del Platába összehívott Amerika-közi csúcstalálkozó, s Castro elismerte: "Nem hívtak meg minket, de különben sem mentem volna el". Maradona az egészségi állapotáról kérdezte a 79 éves kubai vezetőt, aki tavaly októberben egy nyilvános rendezvényen megcsúszott, és kezét-lábát törte. Fidel beismerte, hogy tényleg nincs jó bőrben, de hozzátette tréfásan, hogy már annyiszor keltették a halálhírét, hogy ha majd valóban meghal, már senki sem fogja elhinni.

Ugyanebben a műsorban szerepelt Emir Kusturica bosnyák filmrendező is, aki jelenleg a focista életéről forgat filmet. Ez utóbbi indokolta, hogy Kusturica kamerájával a hét végén Buenos Airesből elkísérte Maradonát Mar del Platába a Bush-ellenes tüntetésre, az államfői csúcstalálkozóval párhuzamosan szervezett ellen-"népi csúcs" helyszínére. A demonstráción a Castro-követő Hugo Chávez venezuelai elnök jelenlétében szimbolikusan "eltemették" Bush tervét az egész amerikai földrészt átfogó szabadpiaci övezetről. Néhány száz méterrel odébb a 34 ország csúcstalálkozóján Venezuela mellett Argentína és Brazília is korainak ítélte Washington törekvését.

Buenos Aires, 2005. november

Fidel Castro kosarat dob Maradonának
Fidel Castro kosarat dob Maradonának
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.