Bárki, bármit

Tulajdonképpen rovatot kellene indítani, minden héten hozni egy példát arra, ki mit épít engedély nélkül. Eset akad bőven, mert az a helyzet: bárki, bármit. Mire a nehézkes hatósági intézkedések a fellebbezések sora után célt érnek, az engedély nélkül építkezők már rég készen vannak. Bontásra a legritkább esetben kerül sor, inkább kiadják a fennmaradási engedélyt. Ez a könnyebb megoldás, ugyanis általában nincs apparátusuk és pénzük a hatóságoknak a bontatáshoz.

Rossz példával maguk az önkormányzatok járnak elöl. Megfelelő engedélyek híján épült például az Andrássy úti Terror Házán a pengefal, a Gellért téren a forrásház, a XII. kerületben a turul. Hogy csak a legismertebbeket említsem. Magánépítkezések esetében pedig annyi a szabálytalanság, hogy amikor egy ügyben felhívtam a XI. kerületi önkormányzatot, csodálkoztak, miért csak ez az egy eset érdekel. A Hegyvidéken meg az új szabályozási terv készítésekor kiderült, hogy a 7200 XII. kerületi ingatlan közül körülbelül 2000-nél mutatkozik eltérés a telekkönyvi állapot és a valóság között. Előfordulnak túlépítések, önkényesen arrébb tett kerítésvonalak, a zöldben engedély nélkül létesített kisebb-nagyobb házak. Nyilván, ha megpiszkálnánk, ugyanezt találnánk a többi kerületben is. Mindenütt baj van a morállal. Talán a hivatalok cselekvési lehetőségeivel is.

Az építők már tudják: ha valaki utólag kifizeti a nem túl magas szabálysértési bírságot - amely egyébként épp most novembertől emelkedett -, szinte bármit építhet, eltérhet a tervektől vagy még tervek sem kellenek, jó eséllyel megkapja végül a fennmaradási engedélyt. Minden eset biztatás újabb Belgrád rakpartok és pengefalak elkövetésére.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.