Chilében letartóztatták Fujimorit

Letartóztatták hétfőre virradóra Santiago de Chilében Alberto Fujimori volt perui elnököt, akit hazájában korrupciós bűntények elkövetésével és 25 személynek halálbrigádok általi megölésében való részesedéssel vádolnak - jelentette be a chilei rendőrség.

Fujimori letartóztatásának hírét Oscar Maurtua perui külügyminiszter is megerősítette.

Az 1990 és 2000 között a perui elnöki tisztséget betöltő Fujimori Japánból érkezett Chilébe, azzal a szándékkal, hogy "ideiglenesen ott telepedne le", mielőtt visszatérne Peruba. A volt államfő, aki öt évig élt Japánban, miután a vádak elől elmenekült országából, több ízben is kinyilvánította szándékát, hogy indulni kíván a 2006-os perui elnökválasztásokon. Peruban sokan ma is szeretettel gondolnak rá, mert letörte a baloldali fegyveres csoportokat, megfékezte a száguldó inflációt és elektromos áramot vitt az elmaradott falvakba.

A perui hatóságok kérésére Chilében is elfogató parancsot adta ki Fujimori ellen, akit a santiagói Marriott szállodában vettek őrizetbe, néhány órával Chilébe érkezése után. A volt perui elnök nem tanúsított ellenállást. A chilei legfelsőbb bíróság által kijelölt bíró feladata lesz Fujimori kiadatásáról dönteni. Korábban a perui hatóságok öt éven át hiába követelték Japántól az ex-elnök kiadatását.

A tokiói kormány a japán sajtó szerint teljes meglepetéssel értesült Fujimori hirtelen távozásáról. A Jiji japán hírügynökség szerint a kabinetet láthatóan nem értesítették előzőleg a volt perui elnök szombati elutazásáról, ezért a limai japán nagykövetség "lázas tevékenységbe kezdett", hogy megtudják, mi is történt valójában. Tény viszont, hogy az utóbbi időben gyakrabban jelent meg Tokióban a nyilvánosság előtt, például többször is váratlanul ellátogatott a perui konzulátusra, ahol előbb egy új személyazonossági igazolványt, majd új útlevelet kapott. Egy magát megnevezni nem kívánó perui diplomata szerint várható volt Fujimori távozása, mert helyzete kezdett kényelmetlen lenni a japán kormánynak.

 (MTI)

Alberto Fujimori
Alberto Fujimori
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.