Brit minta: negyedmilliárd font vár még befektetésre

A szigetországban fél évvel ezelőtt - történetesen egy hónappal a parlamenti választás előtt - kezdték meg a postások az első bébikötvények kézbesítését. Az ötlet Gordon Brown, a puritán, de komoly szociális érzékenységgel megáldott brit pénzügyminisztertől származik.

A hivatalosan Child Trust Fund (Gyermek Vagyonkezelői Alap) névre hallgató kezdeményezés értelmében minden, 2002. szeptember 1-je után született gyermek minimum kétszázötven font (jelenleg 92 541 forint) értékű kupont kap. Ez az összeg a legalacsonyabb jövedelmi kategóriában - évi 13 480 font alatt, ami megközelítőleg ötmillió forint - ötszáz fontra emelkedik. Tizennyolc éves kora előtt a gyermek nem nyúlhat hozzá az állam "ajándékához", de hetedik születésnapján újabb, egyelőre nem pontosított összegre számíthat. Az államkincstár arra bátorítja a szülőket, a rokonokat és a barátokat, hogy egészítsék ki évi, legföljebb ezerkétszáz fonttal az alapösszeget.

A szülők a pénzügyminisztérium által jóváhagyott, s erre önként vállalkozó bankoknál, építőszövetkezeteknél, pénzintézeteknél fektethetik be a pénzt. A szülő professzionális vagyonkezelőre is bízhatja a bébikötvény sorsát. A gyermek tizenhárom éves kora után a rizikót csökkenteni kell. A szülőnek kell állnia a pénzügyminisztérium reményei szerint alacsony kezelési költséget. A "baby bond" hozadéka adómentes, de a befizetett extra pénz adózott jövedelemből származik.

Októberi információk szerint az illetékes Adó- és Vámhivatal április óta kétmillió kupont adott postára, de több mint 250 millió fonton még "ülnek" az apatikus szülők. A gyermekek nem veszíthetnek felmenőik érdektelensége vagy határozatlansága miatt. A kupon kibocsátása után egy évvel a kormány maga fekteti részvényekbe a pénzt.

London, 2005. november

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.