Bébikötvény lesz Magyarországon is

Még az idén újabb bejelentésekkel bővül a kormány száz lépés programja - közölte kormányzati körökből származó információkra hivatkozva tegnap az MTI. Ezek között a legérdekesebbnek a munkaneve szerint "bébikötvény" vagy "startszámla" ígérkezik.

A Népszabadság által is megerősített információ szerint valóban kidolgozás alatt áll az a program, amelynek alapján az állam minden születő gyermek számára számlát nyitna, de hogy bevezetésére mikor kerülne sor, még nem tudni. Értesülésünk szerint a startpénz ötvenezer forint lenne, ezt az anyakönyvezéssel egy időben utalnák a gyerek nevére nyitott számlára. Később, a 14., illetve a 18. születésnapot követően a költségvetés újabb összeggel egészíti ki az addigiakat, amelynek nagysága az előzetes koncepció szerint a családok szociális helyzetétől függne. Természetesen az öngondoskodás is szerephez jutna a konstrukcióban - azaz a számlára fizethetnének pénzt a gyermek hozzátartozói is, s ezt az állam különböző kedvezményekkel ösztönözné. A rászorultság kritériumának meghatározásáról még nem döntöttek.

A számláján elhelyezett, kamatozó summához csak 18 éves kora után juthatna hozzá a támogatott gyerek, és csakis ő. Az intézkedés nem lenne visszamenőleges hatályú, számlát csak azok számára nyitnak, akik az életbeléptetése után születtek. A terv komolyságát jelzi, hogy a támogatás forrását információink szerint a szociális tárca jövő évi költségvetésébe már bekalkulálták, azaz pluszpénzt a bevezetés nem igényel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.