Választójogi módosító javaslatot jelentett be Gyurcsány

A Fiatal Baloldal kampánynyitó rendezvényt tartott Budapesten, a Millenáris Teátrumban. Megjelent Gyurcsány Ferenc és Hiller István mellett az MSZP több vezető alakja. A miniszterelnök közölte, hogy a kis pártok érdekében módosító javaslatot terjesztenek elő a szocialisták a parlamentben.

Módosítást nyújt be a választójogi törvényhez a következő héten az MSZP- frakció annak érdekében, hogy a 2006-os választások után ne csak a két nagy párt alkossa a parlamentet - jelentette be Gyurcsány a kampánynyitón. A miniszterelnök közölte: az a szándékuk, hogy ha egyéni választókerületben egy pártnak legalább három egyéni jelöltje bejut a parlamentbe, akkor a párt a listájára leadott szavazatok alapján számított mandátumot - függetlenül az ötszázalékos küszöbtől - megkapja, és így frakciót alakíthasson. Olyan parlament kell, amelyben több párt, több képviselője van jelen - tette hozzá a miniszterelnök.

A Fiatal Baloldal logóját több kivetítőn bemutatták: a bal szó alatt egy piros négyezetet lehet látni. A kivetítőn több felirat is megjelent, például az, hogy "A piros jól áll", "A piros a kokárdám egy része".

- Bűnbánó kampányt folytat a Fidesz, arról beszélnek, hogy sok mindent elrontottak, de bánva már ezt, majd jobban csinálják - mondta Hiller István. - Lehet-e egy fizetett hirdetéssel azt mondani, hogy bocs, miközben négy évvel ezelőtt, a választások idején barátságok, munkahelyi közösségek mentek tönkre, az ország egyik fele az ország másik felének hajtókáján figyelte a kokárdát - kérdezte az MSZP elnöke.

Hozzátette: - Nem akarunk fekete-fehér, igen-nem Magyarországot. Nem akarunk és nem engedünk olyan Magyarországot, amely legrosszabb történelmi emlékeinket idézi.

"Magyarország lakosságának meghatározó többsége nem akar olyan országban élni, ahol egy párt egyik vezetője néhány órával ezelőtt elmondja, hogy milyen az új nőideál, hogy milyen legyen a család, hány kerék, hány szoba" - fogalmazott.

Hiller István szerint a Fidesz "a jelzők pártja", ugyanis időről időre mindenkire jelzőt ragasztanak, az MSZP-re például azt, hogy luxusbaloldal. "Lehet, hogy igazuk van, mert az ő szemszögükből luxus azt mondani, hogy elindítottuk és megvalósítjuk a panelprogramot, luxus, mert ők panelproliztak" - fűzte hozzá a pártelnök.

Hiller tovább sorolta kérdéseit: hogy van az, hogy az ellenzék vezére három és fél éve nem szólalt fel az ország házában. Ha Orbán Viktor felszólalna, akkor sem ismernék meg a hangját a parlamenti gyorsírók, akik feltekintés nélkül tudják ki beszél - mondta.

"Mi a baj? Az országgal van a baj vagy az ország házával van a baj, képviselő úr?" - kérdezte a politikus, hozzátéve, esetleg az a baj, hogy nincsen vélemény, program.

Hiller szerint "furcsa, amikor valaki azt mondja, hogy kisiklott a rendszerváltozás vonata, miközben végig ott ült a mozdonyban. Furcsa, hogy valaki azt mondja, kisiklott a rendszerváltozás vonata, mikor jó ideig ő vezette a mozdonyt".

Hogy van ez? - tette fel a kérdést Hiller István. Hogy van, hogy egy jó darabig liberális, aztán konzervatív lesz, majd egyszer csak "villáskulcsot fog a kezébe", aztán konzervatív, aztán radikális - folytatta a pártelnök. "Ha a baloldalon lenne tér, ma Orbán Viktor felvételét kérné a pártjának a szocialista internacionáléba" - fűzte hozzá.

Az MSZP elnökének beszéde közben néhányan egy szélkakast ábrázoló táblát tartottak fel. Hiller kitért arra, voltak, akik azt képzelték néhány évvel ezelőtt is, hogy egy demokráciában egy párt építhet templomot, hogy egy pártnak lehetnek kultikus helyei. "Fölösleges dörömbölni, fölösleges arról beszélni, hogy bárkinek be kellene törni az ajtót" - fogalmazott. "Mi kopogtunk, bejöttünk, itt vagyunk a Millenárison" - tette hozzá.

A Fiatal Baloldal elnöke, Komássy Ákos arról beszélt, hogy sok fiatal van, aki hisz a baloldal értékeiben, azokban az értékekben, amelyeknek egyik fontos eleme az igazságosság.

Komássy három olyan politikus említett, akiknek a baloldal sokat köszönhet: Medgyessy Péter, Hiller István és Gyurcsány Ferenc.

A szervezet elnöke emlékeztetett, hogy az ellenzék vezetője, Orbán Viktor úgy viselkedik, mintha az ókori Rómában élne: - A császár (...) kétéves költségvetést csinált, zárójelbe tette a parlamentet, korlátozta az ellenzéket, elfoglalta a televíziót és a rádiót. Kenyeret és cirkusz ígért az embereknek. (...) 2002-ben a monarchia érdeklődés hiányában elmaradt - mondta.

- Orbán Viktorral a legsötétebb múlt kezdődne - mondta, és a Fidesz elnökét szélkakashoz hasonlította, aki egyszer lobogó hajú liberális, máskor pedig konzervatív öregúr.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.