Tömegtüntetés az amerikai államok argentínai csúcsértekezletén

Maradona, Kusturica, Morales vezette az argentínai Bush-ellenes, több tízezres tüntetést.

Az amerikai elnök a kontinens államainak csúcstalálkozójára érkezett a dél-amerikai országba. A globalizációkritikus tüntetők és a karhatalom összecsapásaira számítva Mar del Plata üzleteinek tulajdonosai lefedték kirakataikat, a helyi lakosok közül minél többen igyekeztek elhagyni a várost.

A demonstrálókat Chavez venezuelai elnök által bérelt különvonat szállította Buenos Airesből Mar del Platába. A különvonaton utazott Diego Maradona, az argentín futball-legenda is, aki a tüntetők menetének élén kíván haladni. A tüntetőkkel tartott a világhírű filmrendező, Emir Kusturica, és a bolíviai elnökválasztáson eséllyel induló Evo Morales indián vezető. A demonstráción Hugo Chavez is megjelenik.

Mar del Platába várják az iraki háború elleni amerikai mozgalom egyik vezetőjét, Cindy Sheehant és más, Irakban elesett amerikai katonák békeharcos rokonait is.

Fidel Castro, akit a kontinens államainak vezetői közül egyedül nem hívtak meg a csúcstalálkozóra, kubai sportolódelegációt küldött a demonstráció támogatására.

Lázongások Buenos Airesben

Pénteken külön demonstrációra készülnek a "piquetero-k", az argentín munkanélkülieknek a 2001-2002-es gazdasági válság idején ismertté vált harcias csoportjai.

A csúcstalálkozót megelőzően az argentín fővárosban is fokozódott feszültség. Buenos Airesben ezen a héten két alkalommal is erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek. A kormány egyes szakszervezeteket és baloldali csoportosulásokat vádol a garázdálkodók támogatásával.

34 állam csúcstalálkozója

Az amerikai államok vezetőinek argentínai csúcstalálkozóján az Egyesült Államok további piacnyitást, a kereskedelmi korlátok lebontását szorgalmazza. Washington szeretné elérni az amerikai államok szabadkereskedelmi övezetéről folyó tárgyalások újraindítását is, az agrárszektorukat féltő nagy latin-amerikai országok ellenállása miatt azonban ebben a kérdésben nem várható elmozdulás.

Tiltakozók tízezrei gyűltek össze pénteken az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) állam- és kormányfői kétnapos csúcsértekezletének helyszínén, az argentínai Mar del Platában. A tüntetők távozásra szólították föl George Bush amerikai elnököt.

A szervezők a munkanélküliség csökkentését és a szegénység elleni küzdelmet szánták a csúcstalálkozó fő témájának, az utóbbi napokban azonban a 34 állam- és kormányfő érdeklődése az amerikai tervezet felé fordult.

A washingtoni elképzelés bírálói, köztük Hugo Chavez venezuelai elnök azzal érveltek, az Egyesült Államok rákényszeríti akaratát a dél-amerikai országokra, s annak megvalósításából csak a gazdagok húznának hasznot.

"Itt, Mar del Platában eltemetjük" - jelentette ki a venezuelai államfő a szabadkereskedelmi zóna ötletére utalva a csúcs helyszínén, az Amerika-ellenes tüntetők előtt. "Csak együtt győzhetjük le az imperializmust, s teremthetünk a népnek jobb életet" - jelentette ki egy az argentin születésű forradalmár, Che Guevara képmását ábrázoló hatalmas lobogó előtt. Chávez elnök a szabadkereskedelmi övezet helyett John Kennedy volt amerikai elnöknek azt a tervét ajánlotta George Bush figyelmébe, amelyben az 1963-ban meggyilkolt fiatal elnök 20 évre 20 milliárd dollárt irányzott elő a szegénység elleni küzdelemre és az agrárreformra.

Vicente Fox mexikói elnök pénteken úgy nyilatkozott, hogy a szabadkereskedelmi övezet hívei az eltérő nézetet valló országok nélkül is valóra válthatják elképzelésüket. A mexikói államfő Venezuela mellett Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt sorolta a tamáskodók táborába.

Bár Kuba nem kapott meghívót a csúcsra, az argentin fővárostól, Buenos Airestől 400 kilométernyire délre fekvő Mar del Platában megjelent Ricardo Alarcón, Kuba parlamentjének elnöke. Csütörtök este Diego Maradona is a konferenciának helyt adó üdülővárosba vonatozott, hogy részt vegyen a tüntetéseken.

A csúcstalálkozót szigorú biztonsági intézkedések kísérik. Nyolcezer rendőrt helyeztek készenlétbe, lezárták a városrészt, ahol a konferencia zajlik. A part mentén a haditengerészet hajói járőröznek, a levegőben helikopterek köröznek.

(forrás: MTI, Reuters)

Miguel Bonasso, maradona és  Evo Morales, elnökjelölt a tüntetés pólójával
Miguel Bonasso, maradona és Evo Morales, elnökjelölt a tüntetés pólójával
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.