Rabinra emlékszik Izrael a merénylet tizedik évfordulóján

A közel-keleti békefolyamat felélesztésére szólította fel az ifjúságot Simon Peresz izraeli kormányfőhelyettes Jichák Rabin miniszterelnök meggyilkolásának tizedik évfordulóján.

"Felszólítom az ifjú nemzedéket, hogy lépjen Jichák Rabin nyomdokaiba" - írta Peresz, a Rabin-kormány volt külügyminisztere a Maariv című tel-avivi újság pénteki számában. Izrael kivonulása a Gázai övezetből csak egy lépés, amelyet továbbiaknak kell követni - hangsúlyozta az Izrael Munkapárt elnöke.

Peresz Rabinnal és az azóta elhunyt Jasszer Arafat palesztin elnökkel közösen részesült Nobel-békedíjban. Rabin miniszterelnököt 1995. november 4-én Tel-Aviv központjában egy békenagygyűlés végén gyilkolta meg több lövéssel Jigal Amir, egy szélsőjobboldali nézeteket valló, vakbuzgó zsidó. Az életfogytiglani börtönbüntetését töltő merénylő időközben perújrafelvételt kért, de Móse Kacav izraeli államfő csütörtökön az elnöki palotában tartott megemlékezésen kizárta, hogy a gyilkos valaha is kegyelmet kapjon.

Új nyomozást szorgalmazott a merénylet körülményeinek tisztázására az évfordulón a Sin Bét belbiztonsági szolgálat testőrségének akkori parancsnoka, Drór Jicháki, akinek kétségei támadtak afelől, hogy Amir magányos orvlövész volt. A politikai gyilkosság óta Jicháki most adott először interjút, amelyből csütörtökön mutatott be előzetest az izraeli televízió kettes csatornája. A teljes egészében pénteken adásba kerülő nyilatkozatban Jicháki magára vállalta a felelősséget amiatt, hogy testőrei nem akadályozták meg a merényletet, "az éveken át képzett testőrök munkájáért..., hogy a második golyónak - ha már nem az elsőnek - az övéknek kellett volna lenni". A testőrök egyetlen lövést sem adtak le, Amirt a helyszínen elfogták.

A volt testőrparancsok szerint ráadásul a merénylet előtt öt hónappal a katonai felderítés egyik őrmestere kihallgatott egy beszélgetést egy köztéri pihenőhelyen "egy jemeni kissrácról", akinek puskája van és komolyan foglalkoztatja Rabin megölésének gondolata. (Amir családja Jemenből vándorolt be Izraelbe.) Az értesülést nem továbbították, a hírszerzési feljegyzés soha nem jutott el hozzá.

A merénylet napján Jack Straw brit külügyminiszter közleményben tisztelgett a néhai izraeli miniszterelnök emléke előtt. "Jóllehet Jichák Rabin nem érhette meg, hogy törekvéseinek gyümölcsei beérnek, elindított egy olyan folyamatot, amely az átmeneti kudarcok ellenére, még napjainkban is folytatódik" - hangsúlyozta a Londonban kiadott kommünikében, a nemzetközi erőfeszítések továbbvitelére szólítva fel "a nemzetközileg vallott cél, az egymással békében élő, életképes és demokratikus palesztin állam és Izrael érdekében".

Izraelben rendezvények sorozatával emlékeznek meg Rabin meggyilkolásáról. Az évforduló alkalmából szervezett legnagyobb nagygyűlést november 12-én tartják, a tel-avivi Rabin-téren Bill Clinton volt amerikai elnök jelenlétében. A Herzl-hegyi megemlékezésre november 14-én - a merénylet zsidó naptár szerinti 10. évfordulóján - a világ minden tájáról érkeznek politikusok Jeruzsálembe, még Arafat utóda, Mahmúd Abbász palesztin elnök is jelezte részvételi szándékát. Ezután avatják fel a toleranciának és demokráciának szentelt új Rabin-központot Tel-Avivban. A kétemeletes épület három olvasótermével és elektronikus levéltárával Rabin politikai örökségét hivatott őrizni.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.