Üzemeltetőre vár a Papp László Budapest Sportaréna

Lehet-e gazdaságosan működtetni egy állami tulajdonban lévő sportcsarnokot? A válaszra még várni kell, mert bár augusztusra ígérték, máig nem írták ki a pályázatot a Papp László Budapest Sportaréna üzemeltetésére.

A tervezettnél később adták át, viszont állítólag az indokoltnál többe került, az üzemeltetése pedig veszteségesnek bizonyult - ez is hozzátartozik a Papp László Budapest Sportaréna két és fél éves működésének mérlegéhez. A létesítmény körül még ma sincs minden rendben: bár a francia Bouygues tulajdonában lévő Aréna Üzemeltető Rt.-vel még júniusban szerződést bontottak, az újabb üzemeltetőt máig nem találták meg, sőt a nyáron beharangozott pályázatot még ki sem írták. Van viszont más: a Rendezvénycsarnok Rt. nyílt közbeszerzési eljárás keretében a "jegyértékesítést és beléptetést támogató szoftver és az ahhoz kapcsolódó eszközrendszerek és szolgáltatások komplex működtetésére" kért ajánlatokat. A határidő a napokban járt le, eredmény még nincs.

A késlekedésnek éppen ez a magyarázata: a jegyértékesítő rendszer nélkül ugyanis az üzemeltetési jog is eladhatatlan - közölte a sportot felügyelő BM egy illetékese, s hasonlóképpen nyilatkozott korábban Görözdi György, a Nemzeti Sporthivatal miniszteri biztosa is. Ha a rendszer elkészül, az üzemeltetői jog állítólag néhány százmillióval is többet érhet. Jegyértékesítés persze eddig is volt, csakhogy a rendszert a korábbi üzemeltető egyik alvállalkozója működtette, sokak szerint indokolatlanul drágán, 12 százalékos jutalékot felszámítva. Ha megoldódik a jegyértékesítés, azonnal kiírják az üzemeltetési pályázatot, bár belügyi források szerint erre legkorábban az év végén lehet számítani. Addig az arénát átmenetileg a kizárólagos állami tulajdonban levő Rendezvénycsarnok Rt. működteti.

A Budapest Sportaréna sorsa eddig is meglehetősen hányatott volt, hiszen vitatták a beruházás körülményeit, a kivitelezésre és az üzemeltetésre a francia Bouygues céggel kötött szerződést, a 27 milliárdos költséget, de még a létesítmény használhatóságát is. Ugyanakkor emlegettek valamiféle "titkos záradékot" is, amely szerint tíz évig nem építhető hasonló sportcsarnok Budapesten. A sportcsarnokot végül három hónapos csúszással, 2003 márciusában adták át, ám nem sikerült gazdaságosan üzemeltetni, legalábbis a kivitelező francia cég tulajdonában levő Aréna Rt. erre hivatkozva szállt ki az üzletből idén júniusban.

Nehéz azonban igazságot tenni, mert mást állít az üzemeltető, és mást a sporthivatal. Az előbbi szerint a veszteség oka az, hogy kevés volt az esemény, viszont az állam indokolatlanul sok kötelezettséget hárított át az Arénára, például a karbantartás és a felújítás terén. Emellett évente 26 "állami napot" kellett biztosítani, amikor a csarnok ingyen állt például társadalmi szervezetek rendelkezésére. Igaz viszont, hogy a csarnokért mindössze negyvenmilliós bérleti díjat kellett fizetni évente. A másik oldalon pedig azt vetették az üzemeltető szemére, hogy nem teljesítette az "állami napokkal" kapcsolatos kötelezettségeit - vagyis az eseményekhez nem teremtett megfelelő feltételeket -, drága jegyértékesítési rendszert alkalmazott, a büfé pedig kevés volt, indokolatlanul magas árakkal.

Ami tény: a Gazdasági Versenyhivatal szerint az Aréna a gazdasági verseny torzítására alkalmas szerződéseket kötött a jegyértékesítést végző TicketPro Kft.-vel, illetve a koncertszervező Multimédia Concerts Kft.-vel. Így például a csarnokot csak az bérelhette ki, aki vállalta, hogy a jegyértékesítésre a TicketPro-val szerződik. A Multimédia ugyancsak kivételezett helyzetben volt, mert - ellentétben más rendezvényszervezőkkel - előnyt élvezett a helyfoglalásnál. A versenyhivatal kifogásolta azt is, hogy a két cég menedzsmentje között személyes kapcsolatok voltak, ezért a Multimédia ráláthatott a TicketPro szolgáltatásait igénybe vevők üzleti titkot képező döntéseire. A versenytanács szeptemberi határozata szankciókat azonban nem tartalmaz, mert az Aréna már júniusban kivonult a sportcsarnok üzemeltetéséből.

A kivitelezõ franciák nem tudták gazdaságosan mûködtetni a Sportarénát. Egyelõre keresik az új üzemeltetõt
A kivitelezõ franciák nem tudták gazdaságosan mûködtetni a Sportarénát. Egyelõre keresik az új üzemeltetõt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.