Adatok, jogok, Európa

Brüsszelből figyelnék a drótokat a "Nagy Testvérek". A József Attila hetven éve írt soraiból kiérződő tiltakozás napjainkban újra aktuálissá kezd válni. A Londont ért terrortámadás után az Egyesült Királyság, Franciaország, Írország és Svédország keretmegállapodást kötött a felhasználók telekommunikációs adatainak bűnüldözési célú megőrzéséről.

Az EU-vonal - www.euvonal.hu - tájékoztatása szerint a terrorizmus elleni harc jegyében a telefonhívások, SMS-ek és e-mailek alapvető adatai megőrizhetők lennének. A terv szerint a hívó és a fogadó fél telefonszámait egy évig, az e-mailek adatait fél évig őriznék (ezt akár négy évvel is meg lehetne hosszabbítani.), ám a beszélgetések, illetve levelezések konkrét tartalmának megőrzéséről nincs szó. Az adatőrzés a weboldalakra nem terjedne ki.

A négy tagállam a terrorizmus elleni harc jegyében szerette volna elérni, hogy a telefonhívások, SMS-ek és e-mailek alapvető adatai akár három éven át megőrizhetőek legyenek. Az Európai Parlament viszont elutasította a tagállamok e javaslatát, mert az intézkedés veszélyt jelent a polgárok személyiségi jogaira.

A kérdésben tehát jelen pillanatban nincs érvényes uniós szabályozás. Az Adatvédelmi Biztos Hivatalának (http://abiweb.obh.hu/abi/) főtanácsosa, Gulyás Csaba szerint hazánkban a távközlési szolgáltatókra érvényes szabályozás értelmében három évig meg kell őrizniük a forgalmi adatokat: tehát a hívás idejét, időtartamát és például a mobiltelefonok ún. cellainformációit, amiből azt lehet kikövetkeztetni, hogy földrajzilag hol tartózkodott a telefonáló a hívás alatt.

A hazai szabályozástól eltérnének a bevezetni kívánt "terroristaellenes" intézkedések: pl. tárolni kellene a sikertelen hívásokat, az internetes csevegések adatait, és az elektronikus levelek megőrzése is szigorodna. Ezek az ún. készletező adatgyűjtések, melyeket a magyarországi közbiztonsági helyzet a tervezett mélységben nem követel meg. A főtanácsos különösen értelmetlennek tartja az ilyen célú adatgyűjtést a különféle titkosítási algoritmusok ismeretében: a valóban "sötét" információkat bizonyosan képesek kódolni, és így azok nem is jutnának a hatóságok kezébe.

A tervezett intézkedések komoly anyagi terhet is rónának a szolgáltatókra, akik ezt valószínűleg a felhasználókra terhelnék, tehát az ügyfelek fizetnék a saját megfigyelésük költségeit! A háborítatlan magánéletet védő társaság, a "Nagy Testvér Díj"-ról ismert "A Technika az Emberért Alapítványt" honlapján - www. bigbrotherawards.hu - olvasható petíciót már több mint 53 ezren aláírták. E szerint a távközlési adatokról szóló terrorellenes törvény bevezetésével számos olyan, az európai emberi jogi szabályozásokba beépített garancia szűnne meg, mint amilyen az Európai Emberi Jogi Egyezmény és az Adatvédelmi Irányelvek.

A tiltakozó nyilatkozat érveket is tartalmaz, amelyek azt kívánják alátámasztani, hogy bűnüldözési célra miért nem megfelelő megoldás az ilyen adattárolás: pl. mert az adatok az eszközök sajátosságai miatt nem köthetők bizonyos valódi személyekhez: telefonunkat, számítógépünket mások is használhatják, sőt, jelszavaink, védett adataink is kerülhetnek illetéktelen kézbe. Az interneten kommunikáló "személyiségek" közismerten nem egyértelműen meghatározható valódi emberek: mindenkinek vannak történetei a magát másnak mondó netezőről.

A több tízezer összegyűjtött aláírást a törvénytervezetről szóló végleges döntés előtt álló Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek juttatják el a szervezők.

A www.nagytestverdij.hu címen is elérhető oldalon egyébként november 17-én fogják nyilvánosságra hozni az állampolgárok magánéletébe súlyosan beavatkozó személyek és szervezetek nevét, akiknek az idei - kétes dicsőséget jelentő - díjakat fogják adományozni.

fuloph@dunaweb.hu

Nõ a tiltakozás a tervezett európai adattárolási intézkedések ellen
Nõ a tiltakozás a tervezett európai adattárolási intézkedések ellen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.